Calendar

March 2024
M T W T F S S
« Feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Aboneaza-te!

Pentru a te abona la newsletter-ul nostru indraznet, introdu adresa ta de email mai jos. Un email de confirmare va fi trimis!

Ştiai că poţi merge gratuit la medicul stomatolog ?

 Află cum trebuie să procedezi

29 Septembrie 2012

Autor Roxana Neagu

Putini romani stiu ca, in baza contributiei la sistemul public de sanatate, beneficiaza de anumite tratamente stomatologice gratuite sau decontate in proportie de 60 %.

Asiguratii de pana la 18 ani, precum si beneficiarii unor legi speciale (veterani de razboi , vaduve de razboi, persoane persecutate pe criterii politice, etnice sau rasiale, revolutionari) au dreptul la aproximativ 40 de servicii stomatologice gratuite, printre care se numara consultatii, tratamentul cariei simple, extractii sau anestezii.

Asiguratii de peste 18 ani beneficiaza de 13 servicii stomatologice gratuite (printre care tratamentul hemoragiei si alveolitei, tratamentul parodontitelor sau reparatia protezelor) si de 7 servicii decontate in proportie de 60 %, cum sunt spre exemplu extractiile sau proteza acrilica.

“Pentru a beneficia de servicii medicale de medicina dentara, asiguratii trebuie sa se adreseze furnizorilor de servicii medicale de medicina dentara aflati in relatii contractuale cu casele de asigurari sociale de sanatate de care apartin”, a explicat departamentul de presa al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Potrivit reprezentantilor CNAS, listele cu furnizorii de servicii medicale de medicina dentara din ambulatoriu care au incheiate contracte cu casele de asigurari de sanatate sunt afisate pe paginile web ale fiecarei case de asigurari de sanatate.
Totusi, verificarile noastre aleatorii arata ca pe paginile de internet informatiile nu sunt intotdeauna actualizate. Spre exemplu, in ceea ce priveste Capitala, lista prezentata de Casa de Asigurari de Sanatate Bucuresti este cea valabila pentru anul 2011.
Nici pe site-ul CJAS Timis informatiile nu sunt foarte clare pentru ca lista prezentata nu este datata, astfel ca nu putem sti cu certitudine cat de actuale sunt datele respective. Povestea se repeta si la Maramures.
Nu la fel stau lucrurile in ceea ce priveste judetele Brasov, Sibiu sau Prahova, unde listele medicilor stomatologici care ofera servicii gratuite sau decontate de Casa de Asigurari de Sanatate sunt actualizate si prezentate clar ca valabile in anul 2012 – le puteti consulta accesand link-urile urmatoare: BrasovSibiu Prahova.
Liste actualizate pentru anul 2012 am gasit si pentru judetele ConstantaHunedoara  sau Suceava.

Verificati singuri care sunt cabinetele stomatologice care ofera servicii medicale gratuite sau decontate in judetele voastre la rubrica furnizori medicali de pe paginile de internet ale caselor de asigurari de sanatate judetene. Adresele paginilor web ale caselor de asigurari de sanatate pot fi vizualizate AICI.
Ce documente vă sunt necesare
Reprezentantii CNAS ne-au mai precizat ca, pentru a beneficia de servicii de medicina dentara decontate din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, pacientii trebuie sa prezinte medicilor dentisti documente justificative privind calitatea de asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate.

Astel, daca sunteti salariati, pentru a va demonstra calitatea de asigurati, este nevoie ca angajatorul sa va elibereze o adeverinta din care sa reiasa ca vi se retine si vireaza contributia la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate.

Adeverinta, cu o valabilitate de 3 luni, se elibereaza pe propria raspundere a angajatorului, insa modelul acesteia este stabilit de autoritati prin Ordinul nr. 903/2007 si folosirea acestui format este obligatorie.
Persoanele fizice autorizate, in schimb, trebuie sa isi demonstreze calitatea de asigurat printr-o adeverinta de asigurat, valabila tot 3 luni de la momentul emiterii, eliberata pe baza urmatoarelor documente, dupa cum informeaza Casa de Asigurari a Municipiului Bucuresti pe site-ul sau :
  • act de identitate ;
  • dovada achitarii contributiei la asigurarile sociale de sanatate la zi.
Tot de adeverinta de asigurat au nevoie si celelalte categorii de persoane care sunt asigurate in sistemul national de sanatate pentru a-si dovedi aceasta calitate. Adeverinta de asigurat se elibereaza de Casa de Asigurari de Sanatate, pe baza anumitor documente, reglementate de Ordinul nr. 617/2007. Documentele solicitate difera in functie de categoria din care fac parte persoanele respective (sunt someri, pensionari, elevi, etc.).
Concret, iata care sunt aceste documente.
Pensionarii au nevoie de :
  • actul de identitate,
  • cuponul mandatului postal de achitare a drepturilor sau a talonului de plata prin cont curent personal deschis la o unitate bancara, din luna anterioara.

In cazul pierderii acestor documente sau pana la dobandirea lor, calitatea de pensionar poate fi dovedita cu o adeverinta eliberata de institutia platitoare a pensiei. Adeverinta de asigurat eliberata pentru pensionari are valabilitate 2 ani.

Somerii trebuie sa pregateasca :

  • actul de identitate;
  • carnetul si/sau adeverinta de somaj.

In cazul somerilor, adeverinta de asigurat eliberata este valabila 6 luni.

Copiii in varsta de pana la 18 ani au nevoie de actul de identitate sau certificatul de nastere, dupa caz. Adeverinta de asigurat le va fi valabila pana cand implinesc 18 ani.Adeverinta pentru elevii sau studentii cu varsta cuprinsa intre 18 si 26 de ani se elibereaza pe baza urmatoarelor documente :

  • act de identitate;
  • document eliberat de organele fiscale teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri din munca, un document din care sa rezulte ca au calitatea de elev sau student;
  • declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri din munca.
Adeverinta de asigurat eliberata pentru acestia este valabila pe durata anului scolar/universitar.

Parintii aflati in concediu pentru cresterea copilului
 au nevoie de:
  • actul de identitate
  • decizia emisa de directiile judetene de munca, familie si egalitate de sanse, respectiv de Directia de Munca, Familie si Egalitate de Sanse a Municipiului Bucuresti;

In acest caz, adeverinta de asigurat va avea o valabilitate de 2 ani, calculati de la data emiterii.

Femeile insarcinate sau lauze care solicita eliberarea adeverintei de asigurat trebuie sa prezinte:

  • actul de identitate;
  • adeverinta medicala;
  • certificatul de nastere a copilului – pentru lauze;
  • un document eliberat de unitatile fiscale teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri impozabile
  • o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri sau documente justificative din care sa rezulte ca realizeaza venituri lunare sub salariul de baza minim brut pe tara;

Adeverinta de asigurat eliberata va fi valabila valabila 1 an de la data emiterii.

Dosarul persoanelor cu handicap trebuie sa cuprinda :

  • actul de identitate;
  • certificatul de incadrare intr-un grad de handicap;
  • un document eliberat de organele fiscale teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri impozabile,
  • declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza alte venituri in afara celor prevazute de legea prin care li s-a stabilit aceasta calitate.

Adeverinta de asigurat va fi valabila 1 an.

Pentru un coasigurat aflat in intretinerea unui asigurat, documentele necesare la eliberarea adeverintei de asigurat sunt :

  • actul de identitate;
  • documente care sa ateste relatia de rudenie sau casatoria cu persoana asigurata;
  • documente eliberate de organele fiscale teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri impozabile;
  • declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri proprii;
  • declaratie pe propria raspundere a persoanei asigurate prin care aceasta declara ca are in intretinere persoana respectiva.
Adeverinta de asigurat, in acest caz, va fi valabila 3 luni de la data emiterii.
Cititi ce documente sunt necesare si pentru celelalte persoane asigurate in sistemul public de sanatate  aici : Acte necesare doveditoare a calităţii de asigurat
Consultati lista serviciilor stomatologice de baza si procentele in care sunt ele decontate in fisierul atasat acestui articol.

 

Question Pro

QuestionPro provides unparalleled insights and just launched enterprise features including Communities, Customer ExperienceWorkforce and Mobile.

Facebook

Procurement Paper

Statistici:

Flag Counter

Question Pro

QuestionPro provides unparalleled insights and just launched enterprise features including Communities, Customer ExperienceWorkforce and Mobile.