Calendar

July 2024
M T W T F S S
« Feb    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Aboneaza-te!

Pentru a te abona la newsletter-ul nostru indraznet, introdu adresa ta de email mai jos. Un email de confirmare va fi trimis!

ANAP eficientizează procesul de evaluare ex-ante a documentațiilor de atribuire transmise în SEAP

Comunicat de presă

id-anap.gov_.ro1_ logo anap

8 iulie 2016, Sursa : A.N.A.P., http://anap.gov.ro/

Agenția Națională pentru Achiziții Publice informează autoritățile contractante că  procesul de evaluare ex-ante a documentațiilor de atribuire transmise prin intermediul SEAP se realizează în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr. 394/2016, Hotărârii de Guvern nr. 395/2016 și ale Ordinului nr. 264/2016 publicat în Monitorul Oficial nr. 432 din 9 iunie 2016 (link).

Context:

Printre măsurile incluse în Strategia Națională în domeniul achizițiilor publice (link) se numără necesitatea eficientizării controlului ex-ante printr-o reducere graduală a numărului de documentații de atribuire care să permită:

  1. orientarea spre o verificare a aspectelor de fond, adică eliminarea cerințelor restrictive care sunt generate de subiectivismul apărut pe parcursul derulării procedurii de atribuire, urmare a formulărilor ambigue din fișa de date a achiziției;
  2. înțelegerea contextului în care se desfășoară achiziția, respectiv obiectul contractului de achiziție publică în cauză, deci implicit îmbunătățirea calității procesului de evaluare ex-ante.

Drept urmare, aducem la cunoștință tuturor autorităților contractante faptul că Agenția Națională pentru Achiziții Publice asigură:

-verificarea sistematică a tuturor documentațiilor de atribuire aferente contractelor de achiziție publică/acordurilor cadru, finanțate de la bugetul de stat/surse proprii, a căror valoare estimată este egală sau mai mare decât următoarele praguri:

  • 225.000 lei pentru contractele de furnizare și servicii;
  • 2.250.000 lei pentru contractele de lucrări.

– evaluarea ex-ante al tuturor documentațiilor de atribuire aferente contractelor sectoriale /acordurilor–cadru, finanțate de la bugetul de stat/surse proprii, a căror valoare estimată este egală sau mai mare decât următoarele praguri:

  • 750.000 lei pentru contractele de furnizare și servicii;
  • 5.000.000 lei pentru contractele de lucrari

– procesul de evaluare ex-ante a aproximativ 10% din documentațiile de atribuire aferente contractelor de achiziție publică/contractelor sectoriale/acordurilor cadru, finanțate de la bugetul de stat/surse proprii, a căror valoare estimată este mai mică decât pragurile invocate anterior, pe baza unei metodologii de selecție, asigurată de către SEAP;

– procesul de evaluare ex-ante al tuturor documentațiilor de atribuire aferente contractelor de achiziție publică/contractelor sectoriale/acordurilor cadru finanțate din fonduri europene, indiferent de valoarea estimată.

Și totodată, ținând cont de faptul că aplicarea metodologiei de selecţie stabilită prin Ordinul nr. 264/2016 are ca efect și publicarea automată a unor documentații de atribuire/ anunțuri, inclusiv a celor de tip erată, fără evaluarea acestora de către ANAP, atragem atenția asupra faptului că, autoritățile contractante sunt pe deplin responsabile de alegerea corectă a procedurii de atribuire și de elaborarea documentațiilor de atribuire cu respectarea prevederilor legislației achizițiilor publice. 

Toate autoritățile contractante vor respecta prevederile noii legislații, eliminând din documentele achiziției, cerințele de calificare stabilite prin raportare la O.U.G. n. 34/2006 și H.G. nr. 925/2006 sau informațiile care nu mai au corespondent în prevederile Legii nr. 98/2016, Legii nr. 99/2016 și ale Legii nr.101/2016.

Biroul de presă

8 iulie 2016

Question Pro

QuestionPro provides unparalleled insights and just launched enterprise features including Communities, Customer ExperienceWorkforce and Mobile.

Facebook

Procurement Paper

Statistici:

Flag Counter

Question Pro

QuestionPro provides unparalleled insights and just launched enterprise features including Communities, Customer ExperienceWorkforce and Mobile.