Calendar

September 2024
M T W T F S S
« Feb    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Aboneaza-te!

Pentru a te abona la newsletter-ul nostru indraznet, introdu adresa ta de email mai jos. Un email de confirmare va fi trimis!

INTRODUCEREA ABUZIVĂ A GARANŢIEI DE BUNĂ CONDUITĂ ÎN PROCEDURILE DE ACHIZIŢII PUBLICE

21 Iulie 2014

 

SEMNEAZĂ SESIZAREA COMISIEI EUROPENE PRIVIND INTRODUCEREA ABUZIVĂ A GARANŢIEI DE BUNĂ CONDUITĂ ÎN PROCEDURILE DE ACHIZIŢII PUBLICE

 

 

Guvernul Românieia introdus la data de 30 iunie 2014, prin O.U.G. nr. 51/2014, sancțiuni drastice pentru operatorii economici care formulează contestații în cadrul procedurilor de achiziții publice.

Astfel, conform noilor articole 2711 și 2712 din O.U.G. nr. 34/2006, suplimentar garanției de participare, operatorii economici au obligația de a constitui o garanție de bună conduită de 1% din valoarea estimată a contractului de achiziție publică, care poate ajunge până la 100.000 EUR, ce poate fi reținută în întregime de către autoritatea contractantă, în cazul respingerii contestației/cererii/plângerii.

VASS Lawyers, in calitate de reprezentant al mai multor companii din domeniile IT, constructii, infrastructura, utilitati, echipamente medicale sau aparare, a formulat o sesizare către Comisia Europeană cu privire la încălcarea în mod fundamental, prin adoptarea O.U.G. nr. 51/2014, a unor dispoziții din dreptul european, precum principiile efectivității și comparabilității remediilor, accesul liber la remedii, precum și principiul liberei circulații a bunurilor si serviciilor.

Sesizarea vizează punerea în concordanță a legislației naționale cu legislația europeană și, în special, cu Tratatul de Funcționare a Uniunii Europene și cu Directivele de remedii 89/665/CEE și 92/13/CEE, respectiv asigurarea din nou a accesului efectiv la justiție al operatorilor economici participanți la procedurile de achiziții publice.

Sindicatul Naţional al Specialiştilor Experţi în Achiziţii Publice (S.E.A.P.) se alătură acestui demers pe care îl susţine şi va transmite sesizarea formulată către Comisia Europeană cu privire la nelegalitatea noilor prevederi, tuturor celor care-şi vor exprima interesul în acest sens, pentru ca, în măsura în care doriţi să vă alăturaţi demersului nostru comun, să completaţi şi să semnaţi formularul ataşat, până la data de 28 iulie 2014. 
De asemenea, daca apreciati ca si alti parteneri ai dumneavoastra ar dori sa sustina acest demers, avem rugamintea sa le transmiteti documentele atasate.
Cu precizarea ca ramanem la dispozitia dvs. pentru orice informatii suplimentare,
Cu stima,
Iulia Vass
VASS LAWYERS
Ovidiu Slimac
S.E.A.P.

In acest context, operatorii economici au posibilitatea sa semneze sesizarea catre Comisia Europeana, pana la data de 28 iulie 2014. Informatii suplimentare cu privire la sesizare si procedura de semnare a acesteia pot fi obtinute la nr. de telefon 021-222-0977 sau la adresa de e-mail office@vasslawyers.eu.

Despre sesizarea Comisiei Europene

Fiecare stat membru este responsabil de punerea in aplicare a dreptului european (adoptarea in termenele stabilite a masurilor de punere in aplicare, conformitate si aplicare corecta) in cadrul sistemului juridic national. 

In temeiul tratatelor, Comisia Europeana vegheaza asupra corectei aplicari a dreptului european. Drept urmare, in cazul in care un stat membru nu isi indeplineste obligatia de respectare a dreptului european, Comisia dispune de puteri proprii (actiune in neindeplinirea obligatiilor) pentru a incerca sa puna capat acestei incalcari a dreptului european si, dupa caz, poate inainta cazul Curtii de Justitie a Uniunii Europene. 

Comisia adopta masurile pe care le considera necesare, fie ca urmare a unei plangeri primite, fie a unor indicii pe care le descopera ea insasi si care sugereaza posibile incalcari ale dreptului european. Neindeplinirea inseamna nerespectarea de catre un stat membru a obligatiilor care ii revin in temeiul dreptului european, care poate lua forma unei actiuni sau a unei omisiuni. 

Orice persoana poate inainta Comisiei o plangere impotriva unui stat membru referitoare la orice tip de masuri (legi, acte de reglementare sau acte administrative) sau practici initiate de acesta, pe care le considera contrare unor dispozitii sau principii de drept european.

Reclamantul nu este obligat sa demonstreze existenta unui interes formal pentru depunerea plangerii si nici sa demonstreze ca este afectat in mod esential si direct de situatia de incalcare a dreptului european denuntata. Pentru a fi admisibila, o plangere trebuie sa se refere la o incalcare a dreptului european de catre un stat membru. 

Trebuie precizat, de asemenea, faptul ca serviciile Comisiei pot decide, in temeiul normelor si prioritatilor stabilite de Comisie privind initierea si continuarea procedurilor privind incalcarea dreptului european, daca este necesar sau nu a se da curs unei plangeri.

Extras din formularul standard de plangere, disponibil la:http://ec.europa.eu/eu_law/your_rights/your_rights_forms_ro.htm

 

Formular : Plangere la Comisia Europeana cu nr. 1112 – Date de identificare reclamant

Question Pro

QuestionPro provides unparalleled insights and just launched enterprise features including Communities, Customer ExperienceWorkforce and Mobile.

Facebook

Procurement Paper

Statistici:

Flag Counter

Question Pro

QuestionPro provides unparalleled insights and just launched enterprise features including Communities, Customer ExperienceWorkforce and Mobile.