Calendar

September 2024
M T W T F S S
« Feb    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Aboneaza-te!

Pentru a te abona la newsletter-ul nostru indraznet, introdu adresa ta de email mai jos. Un email de confirmare va fi trimis!

A.N.R.M.A.P. : Vrea să ridice pragul până la care o autoritate contractantă poate face cumpărări directe

Sursa : HotNews.ro

 

Autoritatea Naţională de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice (A.N.R.M.A.P.) a propus Guvernului un set de modificări legislative în domeniul achiziţiilor publice,

Una dintre aceste modificări vizează creşterea pragului până la care autoritătile contractante pot face achiziţii publice directe.

“Vrem ca acel prag de 15.000 de euro de la care autoritatea contractantă este obligată să organizeze o procedură de achiziţie publică să fie ridicat”, a spus Preşedintele A.N.R.M.A.P., domnul Lucian Dan Vlădescu.

O altă modificare vizează scoaterea din atribuţiile A.N.R.M.A.P. a evaluării documentaţiilor de atribuire pentru contracte mai mici de 125.000 de euro pentru bunuri şi servicii şi 4,85 milioane de euro pentru lucrări.

În privinţa pragului pentru achiziţiile publice, domnul Lucian Dan Vlădescu spune că în alte state europene acest nivel este mai ridicat. “Nu-l vom ridica la un nivel foarte înalt, pentru că atunci vom trezi suspiciuni la nivelul Comisiei Europene. Însă, nu mi se pare normal ca Bulgaria să aibe aceste praguri la nivelul de 20.000 de euro pentru contractele pentru produse şi servicii şi 60.000 de euro pentru lucrări, iar în România să fie la acelaşi nivel la care s-au aflat în anul 2006, atunci când s-a adoptat O.U.G. 34”, a declarat domnia sa.

Acesta a mai spus ca A.N.R.M.A.P. nu ar mai trebui să emită puncte de vedere către autorităţile contractante. “În loc să avem o funcţie de reglementare şi monitorizare, A.N.R.M.A.P. a devenit o agenţie de consultanţă”, a spus domnul Lucian Dan Vlădescu.

Acesta a mai afirmat că va propune Guvernului ca A.N.R.M.A.P. să nu mai evalueze documentaţiile de atribuire pentru contracte de achiziţii publice mai mici de 125.000 de euro pentru bunuri şi servicii şi 4,85 milioane de euro pentru lucrări. “Documentaţiile de atribuire să nu mai fie evaluate de către A.N.R.M.A.P. decât în situaţia în care valoarea estimată a contractelor se situează peste pragurile prevăzute de O.U.G. 34/2006, respectiv de 125.000 de euro pentru produse şi servicii şi 4,85 milioane de euro pentru lucrări”, a precizat domnul Lucian Dan Vladescu. Potrivit acestuia, legislaţia actuală prevede că A.N.R.M.A.P. evaluează întreaga documentaţie de atribuire, mai puţin aspectele tehnice ale caietului de sarcini.

  • O altă propunere vizează ca A.N.R.M.A.P. să analizeze doar fişele de date ale achizitiilor, atunci când este chemată să facă evaluari asupra unei documentaţii. “Să nu mai verificăm caietele de sarcini. A.N.R.M.A.P. are obligaţia de a parcurge întregul caiet de sarcini în ideea în care autorităţile contractante inserează în mod abuziv în cuprinsul caietului de sarcini o serie de criterii de selecţie. Orice criteriu de selecţie din caietul de sarcini să fie ca şi o clauză nescrisă. A.N.R.M.A.P., în momentul în care va fi chemată să analizeze o documentaţie, să aibe în vedere numai fişa de date a achiziţiei. Astfel, ori de câte ori autoritatea va insera în cuprinsul caietului de sarcini criterii, aceste criterii nu vor putea fi avute în vedere în procedura de selecţie a ofertelor sau în procedura de evaluare sau de achiziţie publică”, a mai spus preşedintele A.N.R.M.A.P.

Aceste propuneri vor fi înaintate şi Comisiei Europene. “Eu cred că nu ar trebui să fie o discriminare între România şiBulgaria”, a adăugat domnul Lucian Dan Vladescu.

 

Question Pro

QuestionPro provides unparalleled insights and just launched enterprise features including Communities, Customer ExperienceWorkforce and Mobile.

Facebook

Procurement Paper

Statistici:

Flag Counter

Question Pro

QuestionPro provides unparalleled insights and just launched enterprise features including Communities, Customer ExperienceWorkforce and Mobile.