Calendar

September 2024
M T W T F S S
« Feb    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Aboneaza-te!

Pentru a te abona la newsletter-ul nostru indraznet, introdu adresa ta de email mai jos. Un email de confirmare va fi trimis!

15 august, zi liberă pentru salariaţi

Ce pedepse riscă angajatorii care nu dau liber

Autor Roxana Neagu

Salariaţii români vor avea liber pe 15 august, când se sărbătoreşte Adormirea Maicii Domnului, aceasta fiind una dintre cele 11 sărbători legale de care au parte anual angajaţii, potrivit Codului muncii. Anul acesta, 15 august va fi într-o zi de miercuri iar angajatorii care nu acordă salariaţilor zilele libere stabilite de stat riscă amenzi usturătoare.
Legislaţia muncii este dură cu angajatorii care încalcă salariaţilor dreptul de a beneficia de zilele libere acordate de stat. Mai exact, amenzile pentru angajatorii care nu acordă zilele libere legale nu pot fi mai mici de 5.000 de lei, însă pot ajunge şi la 10.000 de lei.Totuşi, nu toţi angajatorii sunt obligaţi să acorde zilele libere stabilite de stat. Astfel, Codul muncii prevede că zilele libere stabilite de stat nu se acordă la locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.De asemenea, pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în zilele de sărbătoare legală, se stabilesc programe de lucru adecvate, astfel încât populaţia să dispună de asistenţă medicală şi de alimentele de strictă necesitate.

Pentru angajaţii aflaţi în aceste categorii, Codul muncii prevede compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

Pentru celelalte cazuri în care nu se acordă zile libere în sărbătorile legale “din motive justificate”, după cum se arată în Codul Muncii, salariaţii trebuie să beneficieze de un “spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100 % din salariul de bază corespunzator muncii prestate în programul normal de lucru”.

Angajatorii care încalcă aceste doua reguli stabilite de legislaţia muncii vor fi sancţionaţi cu o amendă cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei.

Ce sărbători legale există acum în Codul muncii ?

Codul muncii prevede momentan 11 sărbători legale, traduse în zile libere pentru salariaţi. Mai exact, singurele zile nelucrătoare stabilite de legislaţia muncii :

  • 1 şi 2 ianuarie ;
  • prima şi a doua zi de Paşti – în 2012, aceste zile au fost 15 şi 16 aprilie ;
  • 1 mai – în 2012 ;
  • prima şi a doua zi de Rusalii – în 2012, aceste zile au fost 3 şi 4 iunie ;
  • Adormirea Maicii Domnului – 15 august ;
  • 1 decembrie – Ziua Naţională a României ;
  • prima şi a doua zi de Crăciun – 25 şi 26 decembrie.
Dintre acestea, numai o parte sunt, calendaristic, în timpul săptămânii. Conform calculelor noastre, în acest an, salariaţii se bucură în total de 7 zile libere impuse de lege, din cele 11 sărbători legale prevazute de Codul Muncii.Situaţia din 2012 este, totuşi, mai bună decât cea din 2011. Anul trecut, din cele 11 sărbători legale doar 5 au fost zile din timpul săptămânii.Numărul zilelor libere a crescut chiar din 2012

Numărul zilelor libere din Codul muncii va creşte de la 11 la 12, după ce deputaţii au adoptat la finalul lunii iunie o propunere legislativă care declară ziua de 30 noiembrie zi de sărbătoare legală, în care nu se lucrează.

Legea a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 509 din 24 iulie 2012 şi se va aplica începând din acest an, noile reglementări intrând în vigoare în 27 iulie.Zilele de sărbătoare legală au fost subiectul mai multor propuneri legislative ale parlamentarilor români în ultima vreme.Spre exemplu, în  aceeaşi şedinţă în care deputaţii au adoptat ziua de 30 noiembrie ca zi liberă, ei au respins alte două propuneri legislative care prevedeau exact acelaşi lucru : declararea zilei de 30 noiembrie ca sărbătoare legală.

Mai mult decât atât, adoptarea de către deputaţi a legii care propune încă o zi liberă în Codul muncii, vine după ce la finalul lunii mai, Senatul a adoptat tacit o altă propunere legislativă care prevedea acelasşi lucru.

De asemenea, anul trecut, în luna octombrie, Camera Deputaţilor a respins definitiv, după ce Senatul o adoptase, o propunere similară care prevedea introducerea altor două zile nelucrătoare în Codul Muncii, prin declararea ca sărbători naţionale a zilelor de 24 ianuarie ţi 30 noiembrie.

La momentul respectiv, deputaţii nu au fost de acord cu introducerea altor două sărbători naţionale, susţinând că diminuarea numărului de zile lucrătoare impune presiuni asupra bugetului de stat, determinând o creştere a cheltuielilor bugetare. Astfel, aceştia au propus respingerea iniţiativei legislative.

În plus, a existat şi o propunere legislativă prin care şi ziua de 10 mai – Ziua independenţei – să fie declarată sărbătoare naţională şi zi liberă în Codul muncii. Aceasta lege a fost de asemenea adoptată de Senat în 23 noiembrie, iar acum se află la Camera Deputaţilor, în 16 februarie 2012, deputaţii din Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă avizând negativ proiectul de lege.

Question Pro

QuestionPro provides unparalleled insights and just launched enterprise features including Communities, Customer ExperienceWorkforce and Mobile.

Facebook

Procurement Paper

Statistici:

Flag Counter

Question Pro

QuestionPro provides unparalleled insights and just launched enterprise features including Communities, Customer ExperienceWorkforce and Mobile.