Calendar

September 2024
M T W T F S S
« Feb    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Aboneaza-te!

Pentru a te abona la newsletter-ul nostru indraznet, introdu adresa ta de email mai jos. Un email de confirmare va fi trimis!

30 NOIEMBRIE – ZI LIBERĂ

Numarul zilelor libere din Codul muncii va creste de la 11 la 12, dupa ce deputatii au adoptat marti o propunere legislativa care declara ziua de 30 noiembrie zi de sarbatoare legala, in care nu se lucreaza. Decizia deputatilor este definitiva, astfel incat, pentru a se aplica, proiectul de lege mai trebuie doar promulgat de presedintele Romaniei si publicat in Monitorul Oficial.

Autor Roxana Neagu

Camera Deputatilor a adoptat marti cu 236 de voturi “pentru” , 10 “impotriva” si 2 abtineri o propunere legislativa care introduce o noua zi libera in Codul muncii, si anume 30 noiembrie – Ziua Sfantului Andrei. Astfel, numarul zilelor libere va creste la 12, de la 11 cate erau prevazute in prezent. Propunerea a fost adoptata tacit de Senat la finalul lunii noiembrie.

Iniatitorii acestui proiect, deputatul Giurgiu Mircia si senatorii Francu Emilian Valentin, Pasca Liviu Titus, explica in expunerea de motive a propunerii ca declararea zilei Sfantului Andrei ca sarbatoare legala este un act firesc de celebrare a celui care, in calitate de apostol,”a innobilat fiinta nationala”. Ei considera ca 30 noiembrie este ziua spiritualitatii romanesti din moment ce Sfantul Andrei a format primele comunitati crestine din tara noastra, fiind de accea socotit si patronul spiritual al romanilor.

In plus, se mai arata in expunerea de motive, “in Romania exista in acest moment doar 11 zile libere consacrate prin lege in afara sarbatorilor de duminica (…), tara noastra fiind printre tarile cu cele mai putine zile declarate legal nelucratoare, iar o atat de mare sarbatoare ca cea din 30 noiembrie , cu semnificatii atat de profunde pentru neamul romanesc, ar trebui sa fie marcata in mod solemn”.

Camera Deputatilor este for decizional, astfel incat pentru a se putea aplica, propunerea legislativa mai trebuie doar promulgata de presedintele Romaniei si publicata in Monitorul Oficial.

Propunerea legislativa are aviz negativ de la Guvernul Boc

Propunerea legislativa care introduce si ziua de 30 noiembrie printre zilele de sarbatoare legala, in care nu se lucreaza nu a fost agreata de Guvernul Boc.

In 25 octombrie, Guvernul Boc, aflat in functie la acea data, a avizat negativ aceasta propunere de lege si nu a sustinut adoptarea de catre Parlament a acestui proiect de lege. Executivul si-a motivat decizia aratand ca propunerea legislativa trebuie analizata prin prisma presiunilor la care este supus bugetul de stat, in contextul evolutiilor macroeconomice interne si externe, situatie care impune adoptarea unei politici de restrangere a cheltuielilor bugetare si de abordare prudenta pentru a elimina riscul depasirii tintei de deficit.

“Din aceasta persepectiva, explica Guvernul Boc, initiatorii (propunerii legislative – n.red.) nu precizeaza sursele de finantare necesare aplicarii masurii propuse, incalcand astfel dispozitia art. 138 alin. (5) din Constitutia Romaniei care prevede ca <<Nicio cheltuiala bugetara nu poate fi aprobata fata stabilirea sursei de finantare>>”.

Zilele libere legale: o poveste fara sfarsit

Zilele de sarbatoare legala au fost subiectul mai multor propuneri legislative ale parlamentarilor romani in ultima vreme.

Spre exemplu, tot in sedinta de marti, deputatii au respins alte doua propuneri legislative care prevedeau tot declararea zilei de 30 noiembrie ca sarbatoare legala.

Mai mult decat atat, adoptarea de catre deputati a legii care propune inca o zi libera in Codul muncii, vine dupa ce la finalul lunii mai, Senatul a adoptat tacit o altă propunere legislativă care prevedea acelaşi lucru.

De asemenea, anul trecut, in luna octombrie, Camera Deputatilor respins definitiv, dupa ce Senatul o adoptase, o propunere similară care ărevedea introducerea altor două zile nelucrătoare în codul muncii, prin declararea ca sărbători naţionale a zilelor de 24 ianuarie şi 30 noiembrie.

La momentul respectiv, deputatii nu au fost de acord cu introducerea altor doua sarbatori nationale, sustinand ca diminuarea numarului de zile lucratoare impune presiuni asupra bugetului de stat, determinand o crestere a cheltuielilor bugetare. Astfel, acestia au propus respingerea initiativei legislative.

In pus, a existat si o propunere legislativa prin care si ziua de 10 mai – Ziua independentei – sa fie declarata sarbatoare nationala si zi libera in Codul muncii. Aceasta lege a fost de asemenea adoptata de Senat in 23 noiembrie, iar acum se afla la Camera Deputatilor, in 16 februarie 2012, deputatii din Comisia pentru cultura, arte, mijloace de informare in masa avjzand negativ proiectul de lege.

Care sunt momentan zilele libere din Codul muncii?

Codul muncii prevede momentan 11 sarbatori legale, traduse in zile libere pentru salariati. Mai exact, singurele zile nelucratoare stabilite de legislatia muncii:

  • 1 si 2 ianuarie;
  • prima si a doua zi de Pasti – in 2012, aceste zile au fost 15 si 16 aprilie;
  • 1 mai – in 2012;
  • prima si a doua zi de Rusalii – in 2012, aceste zile sunt 3 si 4 iunie;
  • Adormirea Maicii Domnului – 15 august;
  • 1 decembrie – Ziua Nationala a Romaniei;
  • prima si a doua zi de Craciun – 25 si 26 decembrie.

Dintre acestea, numai o parte sunt, calendaristic, in timpul saptamanii. Conform calculelor noastre, in acest an, salariatii se bucura in total de 7 zile libere impuse de lege, din cele 11 sarbatori legale prevazute de Codul Muncii.

Situatia din 2012 este, totusi, mai buna decat cea din 2011. Anul trecut, din cele 11 sarbatori legale doar 5 au fost zile din timpul saptamanii.

Question Pro

QuestionPro provides unparalleled insights and just launched enterprise features including Communities, Customer ExperienceWorkforce and Mobile.

Facebook

Procurement Paper

Statistici:

Flag Counter

Question Pro

QuestionPro provides unparalleled insights and just launched enterprise features including Communities, Customer ExperienceWorkforce and Mobile.