Calendar

September 2024
M T W T F S S
« Feb    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Aboneaza-te!

Pentru a te abona la newsletter-ul nostru indraznet, introdu adresa ta de email mai jos. Un email de confirmare va fi trimis!

Între 9 mai și 9 septembrie 2012, aveţi ocazia să vă exprimaţi opinia cu privire la drepturile dumneavoastră în calitate de cetăţean al UE.

SPUNEŢI-NE PĂREREA DUMNEAVOASTRĂ

 

Această consultare publică lansată de Comisia Europeană se adresează tuturor cetăţenilor şi organizaţiilor din UE.

Prin intermediul răspunsurilor dumneavoastră, dorim să aflăm care sunt obstacolele cu care vă confruntaţi în viaţa de zi cu zi, în calitate de cetăţean european care locuieşte, studiază, lucrează, face cumpărături sau pur şi simplu călătoreşte în altă ţară din UE. De asemenea, am aprecia orice sugestie privind modalităţile care ar permite înlăturarea acestor obstacole şi, în acelaşi timp, consolidarea cetăţeniei Uniunii.

 

 

CA ŞI CETĂŢEAN AL UE, AVEŢI ANUMITE DREPTURI

 

Ştiaţi că cetăţenia unui stat membru al UE vă conferă automat statutul de cetăţean al Uniunii Europene? Acest fapt vă garantează o serie de drepturi, prevăzute de tratatele UE începând din 1993 şi recunoscute de toate cele 27 de state membre :

  • dreptul de a călători şi locui oriunde în UE
  • dreptul de a nu fi discriminat pe criterii de naţionalitate
  • dreptul de a vota şi de a candida la alegerile locale şi europene (pentru Parlamentul European), indiferent de statul membru în care locuiţi
  • dreptul de a primi sprijin, în absenţa unei reprezentanţe diplomatice a ţării dumneavoastră într-o ţară din afara UE, din partea ambasadei/ consultatului oricărui alt stat membru al UE, în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii acestuia
  • dreptul de a transmite o petiţie Parlamentului European şi de a sesiza Ombudsmanul European
  • dreptul de a lansa, în colaborare cu alţi cetăţeni europeni, o iniţiativă cetăţenească prin care să solicitaţi elaborarea de noi norme europene.

 

Aceste drepturi vi se cuvin nu numai dacă decideţi să vă stabiliţi în altă ţară din UE, ci şi dacă vă deplasaţi acolo pentru o perioadă scurtă (ca şi turist, student, stagiar, lucrător transfrontalier, pacient, om de afaceri etc.). De asemenea, anumite drepturi se aplică în cazul cumpărăturilor on-line în alte state membre. Pentru detalii, faceţi clic aici.

În 2010, Comisia Europeană a publicat un raport privind cetăţenia Uniunii menit să-i informeze pe cetăţeni cu privire la drepturile pe care le deţin. Au fost identificate principalele obstacole care îi împiedică pe europeni să-şi exercite pe deplin drepturile, precum şi 25 de acţiuni prin care acestea să fie înlăturate. Raportul a beneficiat de o amplă susţinere în cadrul Parlamentului European.

De atunci, au fost adoptate numeroase măsuri care au facilitat viaţa cetăţenilor europeni. De exemplu, la iniţiativa Comisiei Europene, UE a adoptat noi norme pentru a favoriza exercitarea drepturilor cetăţeneşti. De asemenea, o serie de noi propuneri ale Comisiei se află pe masa de lucru a Parlamentului European şi a Consiliului UE. Pentru detalii, faceţi clic aici.

În 2013, se vor împlini 20 de ani de la introducerea „cetăţeniei Uniunii”, odată cu intrarea în vigoare a Tratatului de la Maastricht. Cu această ocazie, Comisia Europeană şi-a propus să consolideze şi mai mult „Proiectul pentru cetăţeni” şi să ia măsurile necesare pentru a vă permite să beneficiaţi pe deplin de drepturile de cetăţean european. În acest sens, va prezenta, în 2013, un nou raport privind cetăţenia Uniunii, care va conţine măsuri suplimentare pentru soluţionarea aspectelor semnalate de cetăţenii europeni. În plus, Comisia a propus ca 2013 să fie desemnat Anul european al cetăţenilor şi intenţionează să lanseze, în acest context, iniţiative care să plaseze cetăţeanul în centrul acţiunilor sale.

 

Opinia dumneavoastră contează !

 

Contribuţia dumneavoastră la raportul din 2013 privind cetăţenia UE are o importanţă primordială. Comisia Europeană doreşte să afle ce viziune aveţi asupra aspectelor care vă preocupă.

Ne puteţi trimite răspunsuri şi sugestii în perioada 9 mai – 9 septembrie 2012. Comisia va pregăti o analiză aprofundată a tuturor răspunsurilor (acestea vor rămâne anonime), pe care o va publica on-line.

Doriţi să participaţi ?

 

Completaţi acest chestionar în orice limbă oficială a UE (nu vă va lua mai mult de câteva minute).

De asemenea, puteţi să ne trimiteţi prin e-mail contribuţia dumneavoastră cu privire la orice aspect pe care îl consideraţi relevant pentru cetăţenia Uniunii, utilizând adresa: JUST-EUCITIZENSHIP-CONSULTATION@ec.europa.eu.

Vă rugăm să menţionaţi numele, cetăţenia dumneavoastră şi, dacă este cazul, numele organizaţiei pe care o reprezentaţi şi funcţia pe care o deţineţi în cadrul acesteia.

Aveţi întrebări despre această consultare ?

Scrieţi-ne un e-mail pe adresa JUST-EUCITIZENSHIP-CONSULTATION@ec.europa.eu.

 

 

Declinarea responsabilităţii

 

Acest document de consultare angajează numai serviciile Comisiei Europene implicate în elaborarea sa. Textul a fost redactat cu scopul de a primi comentarii din partea cetăţenilor şi nu impune forma finală a unei eventuale decizii a Comisiei.

Vă rugăm să citiţi declaraţia de confidenţialitate pentru informaţii asupra modului în care vor fi prelucrate contribuţia şi datele dumneavoastră personale.

 

Vă mulţumim pentru participare şi vă rugăm să transmiteţi mesajul mai departe !

Să începem

 

Question Pro

QuestionPro provides unparalleled insights and just launched enterprise features including Communities, Customer ExperienceWorkforce and Mobile.

Facebook

Procurement Paper

Statistici:

Flag Counter

Question Pro

QuestionPro provides unparalleled insights and just launched enterprise features including Communities, Customer ExperienceWorkforce and Mobile.