Calendar

October 2024
M T W T F S S
« Feb    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Aboneaza-te!

Pentru a te abona la newsletter-ul nostru indraznet, introdu adresa ta de email mai jos. Un email de confirmare va fi trimis!

La un pas de un job PE VIAŢĂ cu o leafă de mii de euro.

Află cum poţi obţine postul european

Miercuri, 03.10.2012,

de Mirabela Stoica

 

Vrei un job pe viaţă, o leafă de mii de euro şi o carieră într-una dintre instituţiile Uniunii Europene ?

Ai toate şansele să „pui mâna” pe un astfel de post.

Pe 6  decembrie se lansează cea mai mare competiţie din acest an deschisă pentru posturi de asistenţi europeni în instituţiile Uniunii. Înscrierea în concurs se poate face până pe 8 ianuarie 2013. Se caută asistenţi de gradul trei specializaţi în audit, finanţe/contabilitate şi economie/statistică. Se oferă un salariu de bază de 3.300 de euro, însă pe lângă leafă, se acordă numeroase alte beneficii : alocaţii pentru familie, alocaţie pentru casă – 2% din salariul de bază şi 167.31 de euro, alocaţie pentru copil aflat în întreţinere – 360 de euro, alocaţie pentru grădiniţă – 89.31 de euro sunt doar câteva dintre acestea.

 

„În plus, beneficiaţi de recuperarea taxelor şcolare până la un maxim de 248 euro, care poate fi dublată doar în anumite cazuri”, spune Mihaela Stroe, trainer al Euroconcurs.ro, site de informare şi pregătire pentru joburile din instituţiile Uniunii Europene.

 

Alte alocaţii de care poţi beneficia, odată cu un loc de muncă în instituţiile UE, sunt cele de expatriere -16% din salariul de bază sau alocaţia de rezidenţă în străinătate – 4% din salariul de bază.

„Din experienţa de până acum se caută oameni cu minimum trei ani de experienţă pentru că imediat după recrutare aceştia intră în pâine. Însă, cel mai important lucru legat de această competiţie este faptul că aceste joburi sunt pentru funcţionari permanenţi, practic este un job pe viaţă”, spune Mihaela Stroe, trainerul care pregăteşte românii care vor să obţină un astfel de job.

 

Se caută şi cercetători în fizică nucleară, chimie, biologie ori inginerie

 

Tot în decembrie, Center (JRC) – Centru de cercetare în cadrul Comisiei Europene, scoate la concurs mai multe posturi pentru cercetători (AST grad 3). Tehnicienii de laborator se caută în domenii precum biologie şi sănătate, chimie, fizică şi ştiinţa materialelor, fizică nucleară, ingineriei civile, ingineriei mecanice, ingineriei electrice şi electronice. Această competiţie este deschisă statelor din EU27, deci şi României. Competiţia se lansează pe data de 20 decembrie, iar înscrierea pentru unul dintre aceste joburi puse la bătaie se termină pe 22 ianuarie 2013.

Pentru a intra într-una dintre aceste competiţii trebuie să vă înscrieţi pe siteul oficial EPSO www.eu-careers.eu.

Selecţia este foarte dură. Pregătirea pentru obţinerea jobului, pe măsură

 

Selecţia este foarte dură şi durează în jur de nouă luni, perioadă în care va trebui să treceţi mai multe etape. Prima dintre acestea este pre-selecţia (CBR) contra-cronometru care va avea loc la Bucureşti (Computer Based Test)  în care veţi avea de trecut şase teste de inteligenţă :

 

  1. Raţionament verbal – în română,  în care se testează abilitatea verbală.
  2. Raţionament numeric – în română, în cadrul acestuia se testează abilitatea de calcul numeric.
  3. Raţionament abstract – în română, în care se testează capacitatea de gândire abstractă.
  4. Gândire situaţională – în a doua limbă străină la alegere:engleză, franceză sau germană, în care se testează cum te comporţi în anumite situaţii de lucru.
  5. Test de acurateţe şi precizie – în a doua limbă străină la alegere: engleză, franceză sau germană.
  6. Test de organizare şi prioritizare – în a doua limbă străină la alegere: engleză, franceză sau germană.

Pregătire pentru centrul de evaluare (assessment centre) :

 

  • Case study in the chosen field of competence: este un eseu scris care îţi testează cunoştinţele din domeniul în care ai aplicat, abilităţile de analiză şi sinteză, dar şi cele de comunicare scrisă.
  • Structured interview: interviu cu specialist în resurse umane pentru a-ţi evalua motivaţia, personalitatea, punctele forte şi slăbiciunile, planurile de carieră.
  • Oral presentation: prezentarea în faţa unui panel a unui anumit subiect pentru a-ţi testa abilitatea de a comunica într-o manieră persuasivă.
  • Group exercise: exercitiu realizat împreună cu alţi candidaţi în care evaluatorul se focusează pe evaluarea competenţelor care sunt cerute de EPSO

Ce trebui să faci ca să-ţi asiguri slujba mult visată

 

Experţii www.euroconcurs.ro, site de informare şi pregătire pentru posturile din instituţiile Uniunii Europene, recomandă celor care vor să aibă şanse cât mai mari de reuşită în obţinerea unui loc de muncă la Comisia Europeană să urmeze mai multe module de pregătire. Practic, în cadrul acestor cursuri veţi simula etapele pe care le veţi avea de parcurs dacă vă decideţi să aplicaţi pentru un astfel de loc de muncă. „Este ca şi când ai face teste pentru examenul de permis auto fără să citeşti niciodată legislaţia. Testele sunt contra-cronometru şi fiecare secundă pierdută înseamnă şanse din ce în ce mai mici de izbândă.Un curs de două zile este suficient pentru învăţarea metodei de rezolvare, iar în momentul în care o aflaţi nu vă mai rămâne decât să exersaţi”, spune Alin Ghizăşan, project manager al www.euroconcurs.ro.

Mihaela Stroe, trainerul care pregăteşte românii ce vor să obţină o astfel de slujbă, spune că în cadrul cursurilor pe care le ţine participanţii învaţă practic metoda după care sunt făcute testele, ca să o poată aplica după aceea. „Descifrăm psihologia după care se fac testele, dar şi ce urmăresc acestea. Astfel, dacă candidatul a înţeles acest lucru, va ştii să dea răspunsurile potrivite care îi vor aduce jobul mult visat”, adaugă Stroe, care mai spune că în plus, cursanţii vor beneficia şi de o platformă on-line, pe o perioadă nelimitată, unde vor găsi tot felul de exerciţii. Această platformă are rolul de a oferi un suport continuu astfel încât ei să poată simula, contra-cronometru, situaţia de examen.

 

Coaching şi pregatire individuală pentru interviul cu angajatorul, dacă o să treci de celelalte probe

 

Pregătirea unui Curriculum Vitae şi a motivaţiei : „În funcţie de profilul fiecărui candidat şi de competiţia pentru care aplică se scot în evidenţă punctele forte, cunoştinţele, experienţa şi abilităţile profesionale. Acest CV, împreună cu motivaţia, sunt un instrument foarte util de prezentare profesională în faţa recrutorilor şi trebuie să fie pregătite cu atenţie, mai ales că nu mai poate fi modificat după începerea competiţiei. Aveţi grijă ce treceţi în CV pentru că la interviu vi se vor cere dovezi”, atenţionează Alin Ghizăşan, managerul Euroconcurs.ro

Coaching pentru interviul faţă în faţă : „Prin simulări şi filmarea performanţei se oferă o pregătire temeinică a tuturor aspectelor comunicării eficiente cu comitetul de selecţie (atât la nivel verbal, cât şi nonverbal). Te poţi astfel pregăti profesionist pentru a răspunde la toate tipurile de întrebări, inclusiv la cele neaşteptate”, adaugă şi Mihaela Stroe, trainer specializat în competiţiile UE.

 

Cum arată candidatul ideal pentru un post la Comisia Europeană :

 

„Se caută oameni competenţi, din acest motiv şi sistemul de recrutare şi selecţie este bazat pe competenţe. Candidatul pentru un post la una dintre instituţiile Uniunii Europene trebuie să aibă şi viziune, aptitudini manageriale, să fie o persoană autentică, de încredere, motivată, responsabilă şi cu mare rezistenţă la stres – aceasta fiind şi cea mai importantă abilitate”, spune Mihaela Stroe, bazându-se pe o cercetare realizată de ea în cadrul Comisiei Europene.

A făcut interviuri cu 25 de şefi de unitate din diverse directorate ale Comisiei Europene. „Pentru că în ultimii ani cultura organizaţională a Comisiei Europene a înregistrat o transformare şi direcţia sa se îndreaptă spre o cultură antreprenorială, am considerat utilă această cercetare, deoarece am identificat acest profil de middle manager care se caută prin procesul de selecţie şi recrutare al EPSO”, adaugă trainerul.

 

Candidatul ideal :

 

  • Expertiză
  • Competenţa
  • Aptitudini manageriale
  • Charismă/ viziune
  • Gândire strategică
  • Motivaţie
  • Autentic
  • De încredere
  • Rezistenţă la stres

Euroconcurs.ro oferă module de pregătire atât pentru pre-selecţie, cât şi pentru selecţie şi interviul direct cu angajatorii. Două zile de training costă 850 de lei.

 

Calendar traininguri de pregătire

 

20-21– octombrie la Bucureşti.

17-18– noiembrie la Bucureşti.

08-09– decembrie la Bucureşti.

Question Pro

QuestionPro provides unparalleled insights and just launched enterprise features including Communities, Customer ExperienceWorkforce and Mobile.

Facebook

Procurement Paper

Statistici:

Flag Counter

Question Pro

QuestionPro provides unparalleled insights and just launched enterprise features including Communities, Customer ExperienceWorkforce and Mobile.