Calendar
June 2021
M T W T F S S
« May    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
Aboneaza-te!

Pentru a te abona la newsletter-ul nostru indraznet, introdu adresa ta de email mai jos. Un email de confirmare va fi trimis!

A.N.A.P. a organizat două ateliere de conștientizare pe tema înființării UCA la nivel local

23 Aprilie 2021, Sursa : Agenția Națională pentru Achiziții Publice (A.N.A.P.)

 

În perioada 15 – 16 aprilie 2021, Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) a organizat două ateliere de conștientizare pe tema inițiativei de înființare a Unităților de Achiziții Publice Centralizate (UCA) la nivel local.

Prin organizarea celor două ateliere de lucru s-a urmărit creșterea nivelului de informare al instituțiilor publice privind beneficiile achizițiilor centralizate și sprijinirea acestora în clarificarea rolului pe care îl pot avea în înființarea unei UCA. Astfel, autoritățile și instituțiile publice pot îndeplini unul sau mai multe roluri:

  • Promotori ai Proiectului – sprijină informarea și promovarea inițiativei la nivel național și/sau local;
  • Organizații Partenere, mai ales la nivel local (Consilii Județene, Primării) – înființează UCA cu sprijinul ANAP și al serviciilor de consultanță asigurate de BEI și de consultanții terți;
  • Beneficiari finali – Autorități Contractante la nivel local care vor apela la serviciile oferite de UCA.

Subiectele abordate în cadrul celor două sesiuni de discuții au fost următoarele:

  • Conceptul UCA – ce înseamnă și de ce este inclus în Strategia Națională în domeniul Achizițiilor Publice; avantaje și provocări;
  • Modele de organizare a UCA locale la nivel european;
  • Experiența configurării și operaționalizării UCA în România – studiu de caz din România;
  • Abordarea utilizată pentru operaționalizarea UCA locale în România: scopul Proiectului, roluri in Proiect, calendarul și activitățile planificate în cadrul Proiectului;
  • Procesul de selecție a Organizațiilor Partenere.

Răspunsurile la întrebările adresate în timpul atelierelor de lucru se regăsesc în Registrul întrebărilor frecvente, << link aici>>. Materialele suport pentru prezentări pot fi consultate aici.

La atelierele organizate de instituția noastră au participat reprezentanți ai structurilor asociative, Consiliilor Județene precum și reprezentanți ai Primăriilor de municipii, orașe, sectoare și comune de la nivelul întregii țări.  Precizăm că înscrierea la atelier a fost deschisă oricărei organizații interesate de subiect.

În acest context, readucem în atenția dumneavoastră faptul că ANAP a lansat săptămâna trecută Chestionarul adresat organizațiilor interesate să înființeze UCA la nivel local. Acesta este în continuare disponibil spre completare pe website-ul nostru până vineri, 23 aprilie 2021: http://anap.gov.ro/web/anap-lanseaza-chestionarul-adresat-organizatiilor-interesate-sa-infiinteze-unitati-de-achizitii-publice-centralizate-la-nivel-local/

Scopul chestionarului este de a colecta informații calitative și cantitative necesare procesului de evaluare a disponibilității și a capacității organizațiilor interesate să deruleze exercițiul de înființare / funcționare a UCA sau să beneficieze de pregătirea unor foi de parcurs pentru înființarea unităților în viitor.

Reamintim faptul că acestă inițiativă se realizează prin intermediul Proiectului SIPOCA 625, implementat cu sprijinul Băncii Europene de Investiții (BEI), care are printre obiectivele specifice înființarea de UCA la nivel local. Astfel, aceasta urmărește înființarea și operaționalizarea a 3 UCA la nivel local, respectiv realizarea foilor de parcurs pentru alte 8 UCA la nivel local, în scopul implementării ulterioare.

Pentru mai multe informații privind inițiativa de înființare a UCA locale, nu ezitați să contactați echipa de implementare a Proiectului la adresa ucalocale@ro.ey.com.

Biroul de Presă A.N.A.P.

22 aprilie 2021

Question Pro
QuestionPro provides unparalleled insights and just launched enterprise features including Communities, Customer ExperienceWorkforce and Mobile.
Facebook
Procurement Paper
Statistici:
Flag Counter
Question Pro
QuestionPro provides unparalleled insights and just launched enterprise features including Communities, Customer ExperienceWorkforce and Mobile.