Calendar

July 2024
M T W T F S S
« Feb    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Aboneaza-te!

Pentru a te abona la newsletter-ul nostru indraznet, introdu adresa ta de email mai jos. Un email de confirmare va fi trimis!

Normele metodologice de aplicare a Legilor 98 și 99 din 2016 au fost publicate

Guvernul României a emis :

  • Hotărârea cu numărul 395 / 2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achiziție publică / acord cadru din Legea 98/2016 privind achizițiile publice
  • Hotărârea cu numărul 394 / 2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului sectorial / acord cadru din Legea 99/2016 privind achizițiile sectoriale

logo Guvernul Romaniei

8 iunie 2016, Sursa : Monitorul Oficial al României, A.N.A.P., Autor : Ovidiu Slimac

 

Documentele pot fi vizualizate aici :

HG 394 din 2 iunie 2016 – Norme Achizitii Sectoriale

HG 395 din 2 iunie 2016 – Norme Achizitii Clasice

 

Sindicatul Național S.E.A.P. aduce felicitări Agenției Naționale pentru Achiziții Publice – A.N.A.P. pentru implementarea Directivelor Europene în materie și adoptarea legislației secundare (chiar dacă mai târziu decât termenul prevăzut, fapt care nu este datorat, credem noi, vreunei acțiuni sau inacțiuni a A.N.A.P.).

În altă ordine de idei, Sindicatul Național  S.E.A.P. anunță că unul din dezideratele Sindicatului a fost adoptat prin introducerea art. 2, alin. (1) din H.G. 394 și H.G. 395 din 2 iunie 2016, chiar și în această formă, ușor diferită de cele prevăzute inițial de către Sindicatul Național S.E.A.P. și anume :

  • compartimentul intern, specializat în domeniul achizițiilor publice,  al autorității contractante să fie format din minim trei membri, iar acești trei membri ai compartimentului intern specializat să aibă studii universitare de licență absolvite cu diplomă, respectiv studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licență în domeniul fundamental de ierarhizare științe sociale din care domeniul științe juridice și științe economice, în domeniul fundamental de ierarhizare științe inginerești.
  • forma din actul normativ : ”Art. 2. — (1) În vederea realizării achizițiilor publice, autoritatea contractantă înființează în condițiile legii un compartiment intern specializat în domeniul achizițiilor, format, de regulă, din minimum trei persoane, dintre care cel puțin două treimi având studii superioare, precum și specializări în domeniul achizițiilor.”

Totodată atragem atenția, asupra alin. (2) din același act normativ care poate induce ca și prevederea similară din trecut (art. 304 indice 1 din O.U.G. 34 / 2006, cu îndeplinirea de către o singură persoană – sau după caz mai multe – din cadrul compartimentului intern specializat), că procesul achizițiilor se poate îndeplini și prin cumul de atribuții
(agent agricol – consilier achiziții publice ; secretar – consilier achiziții publice, etc.), astfel încât realizarea achizițiilor publice poate fi dusă la îndeplinire într-un mod defectuos.

  • forma din actul normativ : ”Art. 2. — (2) În măsura în care structura organizatorică a autorității contractante nu permite înființarea unui compartiment intern specializat în domeniul achizițiilor distinct, principalele atribuții ale acestuia sunt duse la îndeplinire de una sau, după caz, mai multe persoane din cadrul respectivei autorități contractante, însărcinate în acest sens prin act administrativ al conducătorului autorității contractante.”

 

Cele două acte normative :

HG 394 din 2016

HG 395 din 2016

 

Question Pro

QuestionPro provides unparalleled insights and just launched enterprise features including Communities, Customer ExperienceWorkforce and Mobile.

Facebook

Procurement Paper

Statistici:

Flag Counter

Question Pro

QuestionPro provides unparalleled insights and just launched enterprise features including Communities, Customer ExperienceWorkforce and Mobile.