Calendar

November 2023
M T W T F S S
« Feb    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Aboneaza-te!

Pentru a te abona la newsletter-ul nostru indraznet, introdu adresa ta de email mai jos. Un email de confirmare va fi trimis!

A.N.R.M.A.P. salută adoptarea de către Parlamentul European a noului pachet legislativ privind achiziţiile publice

                            17 Ianuarie 2014, Sursa : A.N.R.M.A.P.

 

 

 

                                                                   GUVERNUL             ROMÂNIEI

AUTORITATEA NAŢIONALĂ PENTRU

REGLEMENTAREA ŞI MONITORIZAREA

ACHIZIŢIILOR PUBLICE

 

 

    B-dul Dinicu Golescu nr. 38, et. 4, sector 1, Bucureşti, România, 010873

    Tel/Fax: +4 (021) 311.80.90 / +4 (021) 311.80.95, www.anrmap.ro

 

 

 

COMUNICAT

Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice salută adoptarea de către Parlamentul European, în data de 15 ianuarie 2014 la Strasbourg, a noului pachet legislativ de modernizare a normelor privind achiziţiile publice.

Noul pachet este compus din trei directive, respectiv o directivă clasică privind achiziţiile publice, o directivă privind achiziţiile publice în sectorul utilităţilor şi o directivă referitoare la atribuirea contractelor de concesiune.

Astfel, este de menţionat că pentru prima dată, legislaţia europeană stabileşte standarde comune pentru statele membre în ceea ce priveşte contractele de concesiune.

De asemenea, cu această ocazie sunt revizuite actualele reguli privind achiziţiile publice la nivel european. În acest sens, pentru a încuraja competiţia şi a asigura un raport echilibrat între preţ şi calitate, au fost introduse dispoziţii cu privire la criterii (factori) noi de atribuire, care pun mai mult accent pe inovaţie, pe aspecte legate de mediu şi pe consideraţii de ordin social.

Totodată, noile reguli au în vedere facilitarea participării IMM-urilor la procedurile de achiziţii publice şi vor include prevederi mai stricte privind subcontractarea în cadrul contractelor de achiziţie publică.

În perioada următoare, cele trei directive vor fi publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene şi, conform regulilor europene, vor intra în vigoare la 20 de zile de la publicare. După intrarea în vigoare, statele membre au la dispoziţie un termen de 24 de luni pentru a transpune, în legislaţiile naţionale, prevederile noului pachet legislativ european.

Având în vedere rolul fundamental al Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice în formularea la nivel de concepţie, promovarea şi implementarea politicii în domeniul achiziţiilor publice, instituţia noastră va asigura transpunerea noilor directive în domeniu, cu sprijinul celorlalte instituţii naţionale, precum şi cu suportul acordat de serviciile de specialitate din cadrul Comisiei Europene.

Aşadar, se are în vedere reconfigurarea întregului cadru legislativ naţional în domeniul achiziţiilor publice. În acest sens, se intenţionează ca fiecare nouă directivă să fie transpusă în câte un act normativ cu putere de lege, pe cele trei segmente, respectiv achiziţii publice clasice, achiziţii efectuate de entităţile care activează în sectoarele apei, energiei, transporturilor şi serviciilor poştale, precum şi atribuirea contractelor de concesiune.

            În procesul de transpunere se vor lua în considerare inclusiv prevederile Directivei 2007/66/CE de modificare a Directivelor 89/665/CEE şi Directivei 92/13/CEE ale Consiliului, în ceea ce priveşte ameliorarea eficacităţii căilor de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziţii publice.

 

Compartimentul Strategie şi Comunicare

17 ianuarie 2014

Question Pro

QuestionPro provides unparalleled insights and just launched enterprise features including Communities, Customer ExperienceWorkforce and Mobile.

Facebook

Procurement Paper

Statistici:

Flag Counter

Question Pro

QuestionPro provides unparalleled insights and just launched enterprise features including Communities, Customer ExperienceWorkforce and Mobile.