Calendar

September 2022
M T W T F S S
« Feb    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Aboneaza-te!

Pentru a te abona la newsletter-ul nostru indraznet, introdu adresa ta de email mai jos. Un email de confirmare va fi trimis!

Camera Deputaţilor a aprobat majorarea salariilor primarilor

26 Februarie 2014, Sursa : Ştirile.rol.ro, Autor : I.G.

 

 

Camera Deputatilor a aprobat, marti, majorarea salariilor primarilor de la 1 iulie 2014, un amendament în acest sens fiind introdus la ordonanta 103/2013, la propunerea vicepremierului Liviu Dragnea. 

Reprezentantul Guvernului a arătat că nu vor fi alocati bani în plus la buget şi că măsura se aplică de la 1 iulie pentru încadrarea în plafonul bugetar. De asemenea, aceasta a arătat că la consiliile judetene nu se va face nicio mărire de salarii, vor creşte doar salariile primarilor şi a viceprimarilor de comune, informeaza MEDIAFAX .

Potrivit articolelor adoptate de deputati, începând cu data de 1 iulie 2014, pentru functiile de demnitate publică alese de la nivelul administratiei publice locale, indemnizatiile se stabilesc potrivit Legii cadru 284/2010, respectiv prin înmultirea coeficientilor de ierarhizare prevăzuti cu valoarea de referintă de 600 lei.

Pentru cei ale căror indemnizatii stabilite pentru luna iunie 2014 sunt mai mari decât cele stabilite în Legea-cadru 284/2010, se mentine în plată cuantumul indemnizatiilor avute. Pentru consilierii locali, respectiv consilierii judeteni, indemnizatiile de şedintă prevăzute în Legea nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali, se stabilesc prin aplicare la indemnizatiile corespunzătoare primarilor, primarului general, respectiv preşedintilor consiliilor judetene stabilite, conform prevederilor legale în vigoare, pentru luna decembrie 2013.

În motivarea amendamentului propus de Liviu Dragnea se arată că, astfel, practic se aplică Legea 284/2010 privind salarizarea personalului din sectorul public pentru aleşii locali, rămânând în termenii acordului convenit cu organismele financiare internationale.

“Impactul financiar lunar la nivel national este de 8.744.388 lei. Impactul financiar pentru cele 5 luni de aplicare din anul 2014 este de 43.721.942 lei. Pe baza acestei initiative vor creşte salariile unui număr de 6.339 de aleşi locali, după cum urmează: primarii şi viceprimarii de comună cu 44,4% – 50,1%; primarii şi viceprimarii de oraş cu 8,7% – 16,6%; viceprimarii de municipiu categoria II şi primarii de municipiu categoria I şi II cu 1,4% – 7,2%; primarul general cu 5,5%. Nu cresc salariile pentru un număr de 261 de aleşi locali, deoarece au salarii mai mari decât cele rezultate din aplicarea legii 284/2010; preşedintii şi vicepreşedintii de consilii judetene şi viceprimari generali; primarii şi viceprimarii de municipii reşedintă de judet şi viceprimarii de municipiu categoria I. Având în vedere că numărul consilierilor locali şi judeteni este de 41.677, pentru ca impactul financiar privind aplicarea prezentei legi să poată fi suportabil de către bugetele locale, indemnizatiile acestora se vor raporta la salariile stabilite primarilor, respectiv preşedintilor pentru luna decembrie”, se mentionează în motivare.

Ordonanta 103/2013 prevede şi majorarea cu până la 10% a salariilor personalului didactic din învătământul preuniversitar şi universitar cu o vechime în învătământ de până la 6 ani. Totodată, se reglementează acordarea unei burse de rezidentiat în cuantum lunar de 670 de lei pentru medicii şi farmaciştii rezidenti din unitătile sanitare de stat cu un salariu brut lunar mai mic de 3.000 lei.

Deputatii PDL au criticat prevederile privind majorarea salariilor primarilor, Andreea Paul arătând că “nu se face decât să se cumpere fidelitatea primarilor” şi că “este o fragilizare gravă a premierului în Parlament şi de aceea doreşte să devină mai puternic în teritoriu”.

Ea a mai spus că PDL se abtine de la vot, deoarece sustine prevederile legate de majorarea salariilor din învătământ şi sănătate, dar nu este de acord cu adâncirea decalajelor între sănătate, învătământ şi administratia publică.

Deputatul PNL Victor Paul Dobre a spus că liberalii sustin aceste prevederi deoarece cresc salariile primarilor din comune, şi nu de municipii şi oraşe şi că este mai greu pentru un primar de comună.

Deputatul PSD Florin Iordache a precizat că aceste prevederi vizează “revenirea la normalitate”.

Deputatii au adoptat Ordonanta 103/2013 cu 310 voturi “pentru”, 22 de voturi “împotrivă” şi 15 abtineri.

Camera Deputatilor este decizională la acest proiect.

După adoptarea ordonantei, vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, în plen, că acesta este un act de dreptate pentru aleşii locali, care, indiferent de culoarea politică, au dreptul la un salariu decent.

“Acest amendament pe care l-am făcut prevede o reaşezare a salariilor din administratia locală. Cred că se poate numi înfăptuirea unui act de dreptate în ceea ce priveşte aleşii locali”, a spus Dragnea.

El a arătat că salariile primarilor “nu se măresc enorm de mult şi nu se măresc la toti”.

“Salariile cresc simtitor la primarii şi viceprimarii de comune, o creştere mică la viceprimarii municipiilor de categoria a doua, la preşedintii de consilii judetene nu se măresc salariile”, a explicat Dragnea.

El a mai spus că, “indiferent de culoarea politică, fiecare ales local are dreptul la o salarizare decentă, pentru că indiferent de localitate, fiecare ales are o responsabilitate mare, legitimitate mare dată de votul cetătenilor”.

Question Pro

QuestionPro provides unparalleled insights and just launched enterprise features including Communities, Customer ExperienceWorkforce and Mobile.

Facebook

Procurement Paper

Statistici:

Flag Counter

Question Pro

QuestionPro provides unparalleled insights and just launched enterprise features including Communities, Customer ExperienceWorkforce and Mobile.