Calendar

April 2024
M T W T F S S
« Feb    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Aboneaza-te!

Pentru a te abona la newsletter-ul nostru indraznet, introdu adresa ta de email mai jos. Un email de confirmare va fi trimis!

M.D.R.T. ACTUALIZEAZĂ STANDARDUL DE COST PENTRU REABILITAREA TERMICĂ A BLOCURILOR

Comunicat de presă M.D.R.T.

 

Standardul de cost aplicabil în cazul lucrărilor de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe a fost actualizat astăzi, prin adoptarea, în şedinţă de Guvern, a proiectului de Hotărâre pentru modificarea Anexei nr. 2.4 la HG nr. 363/2010 privind aprobarea standardelor de cost pentru obiective de investiţii finanţate din fonduri publice.

Standardul de cost reprezintă un instrument extrem de util pentru primării, el contribuie la creşterea eficienţei economice a programelor de investiţii. Acest instrument, pus la dispoziţie de către minister, le ajută să fundamenteze indicatorii tehnico–economici şi să estimeze bugetele programelor locale de reabilitare termică. Totodată, standardul de cost vine şi în sprijinul operatorilor economici interesaţi să participe la contractarea lucrărilor de intervenţie, care au, astfel, la îndemână un fel de ghid în elaborarea ofertelor”, a declarat ministrul Eduard Hellvig.

Actualizarea standardului a fost generată de necesitatea introducerii în reglementări a unor lucrări şi tehnologii noi, dar şi pentru conformitatea cu evoluţia preţurilor la resursele specifice în domeniul construcţiilor.

Astfel, standardul va cuprinde lucrări noi, precum cele de reabilitare a instalaţiilor de distribuţie în subsol a agenţilor termici (apă caldă şi căldură), de echilibrare termohidraulică, de înlocuire a cazanului folosit la centrala termică de bloc cu unul nou, mai performant sau, de la caz la caz, a arzătorului respectivei centrale, fără modificarea tipului de combustibil.

În privinţa tehnologiilor noi, noua reglementare prevede utilizarea de sisteme compozite de termo şi hidroizolare care să fie însoţite de certificate de conformitate sau de declaraţie de performanţă, sau de utilizarea de produse de construcţii compatibile tehnic.

Actualizarea preţurilor unitare de referinţă luate în calcul la stabilirea standardului de cost s-a făcut, de exemplu, la nivelul lunii august – pentru materiale, utilaje şi transport, la nivelul mediei aferente primului semestru din anul în curs – pentru manoperă, sau, pentru cursul valutar, la nivelul de 4,45 lei/euro, curs luat în calcul la rectificarea Bugetului de stat din august 2012.

Elaborarea documentaţiei tehnico–economice, precum şi procedurile de avizare şi abrobare a indicatorilor tehnico – economici, aflate în curs de desfăşurare la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se vor soluţiona în condiţiile actului normativ în vigoare la data la care au început.

Standardele de cost constituie documente de referinţă cu rol de ghidare în promovarea obiectivelor de investiţii similare, din punct de vedere tehnic, cu obiectivele de referinţă prezentate în standardele respective de investiţii finanţate din fonduri publice.

Question Pro

QuestionPro provides unparalleled insights and just launched enterprise features including Communities, Customer ExperienceWorkforce and Mobile.

Facebook

Procurement Paper

Statistici:

Flag Counter

Question Pro

QuestionPro provides unparalleled insights and just launched enterprise features including Communities, Customer ExperienceWorkforce and Mobile.