Calendar

June 2022
M T W T F S S
« Feb    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Aboneaza-te!

Pentru a te abona la newsletter-ul nostru indraznet, introdu adresa ta de email mai jos. Un email de confirmare va fi trimis!

Noul Cod rutier : Modificare importantă din 2013 pentru toţi şoferii

Şoferii vor putea contesta decizia judecătorească de soluţionare a plângerii împotriva amenzii rutiere, potrivit noului Cod Rutier care intră în vigoare în această lună.

 18 Ianuarie 2013, Autor : Mihai Matei

Noul Cod rutier: Modificare importanta din 2013 pentru toti soferii

Conducatorii auto vor putea contesta hotararea judecatoreasca prin care sunt solutionate plangerile depuse impotriva proceselor verbale de constatare a contraventiilor rutiere.

 

Asta, in conditiile in care, pana in prezent, o astfel de hotarare judecatoreasca era definitiva si irevocabila. Noua regula a fost introdusa de Guvern in Codul rutier, prin ordonanta de urgenta.

 

“Modificarile aprobate de Guvern au fost determinate de decizia Curtii Constitutionale din 15 mai 2012, prin care s-a admis exceptia de neconstitutionalitate a alin. 3(1) al art. 118 din Codul rutier, care stabileste ca hotararea judecatoreasca privind plangerea impotriva procesului-verbal de contraventie este definitiva si irevocabila.

Prin decizia Curtii Constitutionale si prin modificarile adoptate in acest sens de Guvern, se da dreptul conducatorilor auto sa conteste hotararea judecatoareasca prin care se solutioneaza plangerile pe care le depun impotriva proceselor verbale de constatare a contraventiilor rutiere”, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Din momentul aplicarii noilor prevederi, soferii vor avea o cale de recurs impotriva hotararilor judecatoresti, prin care instanta solutioneaza plangerile impotriva procesului verbal de constatare a contraventiilor de circulatie.

“Una dintre schimbari este foarte importanta si ea va relua practic niste articole din Legislatie plecand de la decizia 500 a Curtii Constitutionale care a declarat neconstitutional un articol din Legea 202 privind Mica reforma in Justitie, respectiv asa cum prevedea  legea initial, faptul ca nu mai ai dreptul la recurs.

Acum, practic s-a revenit si sigur ca toate documentele subsecvente vor trebui readuse la situatia initiala. Si plecand de aici, va dati seama ca si in ceea ce inseamna suspendarea dreptului de a conduce se va prelungi perioada de solutionare de catre instanta a unei astfel de situatii.

Daca instanta va stabili ca aceasta contestatie este temeinica, persoana respectiva va avea dreptul la un recurs, care recurs va fi reprogramat la o data anterioara. Si tot asa, iata ca vom merge pe acest principiu, care sigur respecta drepturile omului. Dar, in planul sigurantei rutiere are imediat repercusiuni” a declarat pentru Agerpres, Lucian Dinita, seful Directiei Rutiere.

 

Question Pro

QuestionPro provides unparalleled insights and just launched enterprise features including Communities, Customer ExperienceWorkforce and Mobile.

Facebook

Procurement Paper

Statistici:

Flag Counter

Question Pro

QuestionPro provides unparalleled insights and just launched enterprise features including Communities, Customer ExperienceWorkforce and Mobile.