Calendar

June 2024
M T W T F S S
« Feb    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Aboneaza-te!

Pentru a te abona la newsletter-ul nostru indraznet, introdu adresa ta de email mai jos. Un email de confirmare va fi trimis!

PRIMUL PAS AGREAT ÎN REALIZAREA DEZIDERATULUI SINDICATULUI NAŢIONAL S.E.A.P.

24 Septembrie 2013, Autor : Ovidiu Slimac

 

 

LIBERALIZAREA OCUPAŢIEI DE

EXPERT ACHIZIŢII PUBLICE

 

Participarea Sindicatului Naţional S.E.A.P. la Conferinţa Anuală Naţională ACHIZIŢIILE PUBLICE ÎN ROMÂNIA, ce a avut loc la Hotel Intercontinental din Bucureşti, în data de 20 Septembrie 2013, a fost un succes.

Mulţumim organizatorilor ContaPlus pentru desăvârşita atenţie acordată evenimentului, reuşita deplină a Conferinţei fiind dată şi de reuniunea la aceiaşi masă a unor eminente personalităţi, din care enumerăm :

– domnul TEODOROVICI Eugen Orlando, Ministrul Fondurilor Europene ;

– domnul DOBRIN Bogdan-Paul, Preşedinte A.N.R.M.A.P. ;

– domnul DUMITRU Dominic, Director General U.C.V.A.P. ;

– doamna VOICU Adela, Şef Serviciu Autorizare P.O.R. ;

– doamna FĂLAN Cezarina, Expert achiziţii publice ;

– domnul STAN Cicerone, Director Direcţia Supraveghere şi Evaluare A.N.R.M.A.P. ;

– domnul BURADA Corneliu, Expert achiziţii publice ;

– doamna ŞTEFĂNESCU Violeta, Expert achiziţii publice ;

şi în cele din urmă dar nu în ultimul rând

– domnul ALISTAR Victor, Director Executiv Transparency International România.

Astfel, domnul TEODOROVICI Eugen Orlando, Ministrul Fondurilor Europene, a fost de acord cu proiectul liberalizării meseriei de expert achiziţii publice (proiect agreat, în afară de A.N.R.M.A.P. şi de către domnul BURADA Corneliu) şi va susţine demersurile întreprinse de Sindicatul Naţional al Specialiştilor Experţi în Achiziţii Publice în vederea creării încă din acest an al Programului postuniversitar de dezvoltare şi formare continuă : Formarea de Experţi în Achiziţii Publice, ca un pas important în această direcţie.

Totodată domnia sa a mai punctat dorinţa exprimată, nu doar de domnia sa ci şi de către toţi cei implicaţi direct în această activitate, de simplificare a procedurilor specifice în domeniul achiziţiilor publice, inclusiv pentru beneficiarii privaţi (actualul Ordin 1050 din 2012, fiind pe cale de abrogare) prin crearea unui cadru legislativ simplu, într-un singur pachet (legislaţie primară, secundară şi terţiară) care să conţină şi exemplificările de aplicare, aşa cum au fost acestea gândite de către legiuitori.

Se aşteaptă ca aceste modificări legislative, să nu uităm aici nici iniţiativa A.N.R.M.A.P. de consultare a principalilor actori din domeniu achiziţiilor publice, să fie aplicabile începând cu luna octombrie, cel mai târziu.

Pe se altă parte, domnia sa, a spus că se lucrează la (idee avansată de Sindicatul Naţional S.E.A.P. încă din septembrie 2012 la întrunirea Comitetului Naţional Consultativ în Achiziţii Publice dar şi la întâlnirile ulterioare avute cu conducerea A.N.R.M.A.P. ca urmare a protocolului semnat între aceste entităţi) înfiinţarea unor Centre (Judeţene, regionale) Specializate în Achiziţii Publice unde să activeze specialiştii din domeniu, atestaţi, pe diverse categorii şi nivele de competenţă ce se vor pune la dispoziţia Autorităţilor Locale, Unităţilor Administrativ Teritoriale şi oricăror altor entităţi ce ar avea nevoie de sprijin logisitic în domeniul Achiziţiilor Publice.

Aceşti experţi, urmând a fi plătiţi din fonduri europene, şi-a exprimat credinţa, domnul ministru TEODOROVICI Eugen Orlando.

Au mai avut intervenţii pertinente şi la obiect în afara celor amintiţi mai sus şi reprezentanţi ai societăţii civile, ai operatorilor economici, ai unităţilor administrativ teriotriale.

Din ideile vehiculate vom spicui : dorinţa de modificare a Legii Funcţionarului Public, implicarea Bursei de Mărfuri în contextul existent, eliminarea formalismelor exagerate în aplicarea prevederilor legale în materie, definitivarea atribuţiilor Compartimentului Intern Specializat în Achiziţii Publice, aplicarea principiului asumării responsabilităţii, chiar şi patrimoniale, realizarea conştientă şi asumată  a autorităţilor contractante a planificării investiţiei de la stabilirea montajului juridic până la analiza de risc, preconizate modificări ale H.G. 925/2006, urmând a face obiectul unor articole viitoare.

În aceste condiţii lansăm un apel public :

Stimaţi colegi,

Mă adresez dumneavoastră cu o rugăminte.
În vederea unei posibile colaborări, vă rog, ca pentru disciplinele :
Cadrul legal al achiziţiilor publice. Aspecte de drept comparat,
Studiul procedurilor de achiziţie publică
Pregătirea documentaţiilor, particularităţi şi aspecte practice
din Planul de învăţământ, al viitorului curs postuniversitar, de formare experţi în achiziţii publice, să mă ajutaţi prin completarea Fişelor disciplinei aferente.

 

Toate documentele la care fac referire se regăsesc în ataşament, aici : Fisa cursului post univ FEAP – general ; Fisa disciplinei model postuniversitara – general ; Plan de invatamant FEAP – general

Vă mulţumesc anticipat,

Cu deosebită consideraţie

Ovidiu Slimac

p.s. : aştept răspunsul dumneavoastră nu mai târziu de Miercuri 25 Septembrie 2013, ora 21,00, la adresa : ovidiu.slimac@sn-seap.ro.

Question Pro

QuestionPro provides unparalleled insights and just launched enterprise features including Communities, Customer ExperienceWorkforce and Mobile.

Facebook

Procurement Paper

Statistici:

Flag Counter

Question Pro

QuestionPro provides unparalleled insights and just launched enterprise features including Communities, Customer ExperienceWorkforce and Mobile.