Calendar

July 2024
M T W T F S S
« Feb    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Aboneaza-te!

Pentru a te abona la newsletter-ul nostru indraznet, introdu adresa ta de email mai jos. Un email de confirmare va fi trimis!

Despre S.E.A.P.

Sunteţi anunţaţi şi pe această cale că a luat fiinţă Sindicatul Naţional al Specialiştilor Experţi în Achiziţii Publice – S.E.A.P.

Voi începe această alocuţiune cu vorbele : „La început era Cuvântul, şi Cuvântul era cu Dumnezeu, şi Cuvântul era Dumnezeu” şi astfel voi cuvânta :

Tatăl nostru care eşti în ceruri !
Sfinţească-se Numele Tău ;
Vie împărăţia Ta ; facă-se voia Ta, precum în cer aşa şi pe pământ.
Pîinea noastră ce ade toate zilele dă-ne-o nouă astăzi ;
Şi ne iartă nouă greşelile noastre, precum şi noi iertăm greşiţilor noştrii ;
Şi nu ne duce în ispită, ci izbăveşte-ne de cel rău. Căci a Ta este împărăţia şi puterea şi mărirea, acum şi în purerea vecii vecilor. Amin

Aşadar şi Sindicatul nostru se va baza pe iubirea faţă de ceea ce este drept. Noi vom fi aceia care vom ţine în mână Toiagul şi nuiaua. Toiagul cu care vom sprijini slăbiciunile celorlalţi iar nuiaua cu care vom pedepsi viciile celor ce nu-şi îndeplinesc datoriile.

Achiziţiile publice reprezintă suma tuturor proceselor de :
– planificare ;
– stabilire a priorităţilor ;
– organizare ;
– publicitate şi organizare de proceduri,
în vederea realizării de cumpărări de către organizaţiile care sunt finanţate total sau parţial de                        bugete publice (europene, naţionale centrale sau locale, donori internaţionali).

Dimensiunea acestui sector este estimată la un 16,5 % sin PIB-ul U.E. Armonizarea procedurilor de achiziţie publică la nivelul Uniunii Europene este un deziderat important al pieţii europene.
Dar nefiind vorba de un monolog, această piesă are doi actori. Al doilea fiind ofertantul, care doreşte simplificarea procedurilor de achiziţie publică. Munca de completare a ofertei (una migăloasă care cere atenţie şi timp) se poate solda cu un eşec, din punct de vedere al acceptanţei acesteia de către A.C.
Iar partitura se dezvoltă prin înfiinţarea şi existenţa Sistemului Electronic de Achiziţii Publice. Sistem ce trebuie folosit de ambele părţi implicate în procedura de achiziţii publice : A.C. şi Ofertanţi, ceea ce înseamnă că Ofertanţii trebuie să înveţe (în acelaşi timp cu A.C.) şi trebuie să-şi creeze competenţe în a folosi acest Sistem, pentru a şti cum să îl folosească pentru a vinde economic şi eficient autorităţilor contractante.
Arbitrii acestui joc, au rol de supraveghere sau chiar de elaborare, promovare şi implementare a politicilor în domeniul achiziţiilor publice, cum ar fi A.N.R.M.A.P.
Controlul mai este asigurat de către Curtea de Conturi – instituţie supremă de audit pentru achiziţiile publice dar neînţelegerile şi litigiile apărute în timpul jocului între protagonişti, A.C. şi Ofertanţi sunt soluţionate de către C.N.S.C., înainte de încheierea contractelor (şi trebuie să se pronunţe asupra legalităţii procedurilor şi operaţiunilor autorităţii contractante).

Acum şi aici, intervenim noi, rolul nostru aici, ar fi, după cum aţi intuit deja, nu doar de cîini de pază ci şi acela de reformatori ai legislaţiei privind achiziţiile publice. Noi suntem cei ce vom reuşi crearea cadrului legal pentru ca această slujbă să sfârşească prin a fi considerată ca find una liberală.
Vom crea un corp al lucrătorilor din acest domeniu care vor fi uniţi de o recunoaştere profesională acordată de către noi şi acceptată de cei doi jucători amintiţi, pentru că deşi există codul de conduită al celor ce activează în această meserie, acesta nu se aplică (unitar peste tot în aceleaşi condiţii).
De ce ?
Pentru că încă nu eram noi înfiinţaţi.
Aşadar, ne-am născut la momentul potrivit, în locul potrivit şi am convingerea că munca noastră va fi una de succes datorată faptului că avem la bază piatra triunghiulară a monumentului simbolic ce-l vom crea şi anume : Dumnezeu, Virtute, Expertiza noastră (de profesionişti, de experţi) şi că vom lucra cu regularitate sub patronajul celor trei maeştrii : Fraternitatea, Toleranţa, Egalitatea ce au drept călăuze : Raţiunea, Adevărul şi Determinarea ce ne vor conduce pe acest drum.

Vă voi aduce aminte deviza Revoluţiei Franceze de la 1789 : Libertate, Egalitate, Fraternitate, care ca şi constituirea Sindicatului S.E.A.P. va marca începutul perioadei revoluţionare de schimbare a sistemului actual, succesiv, prin trecerea lui la un sistem bazat pe egalitatea componenţei echipelor actorilor acestui joc (de acuma ei fiind trei) prin recunoaşterea rolului Sindicatului în, atât apărarea reprezentanţilor celor doi, cât şi în formarea fiecăruia şi tuturora ca profesionişti (apăraţi şi de asigurare de malpraxis) recunoscuţi a avea un statut aparte, cu nimic mai prejos decât a celorlalte categorii liberal profesionale (jurişti, arhitecţi, etc.)

Voi încheia prin a vă spune : am zis, că nu ne vom dori ca acest lucru să fie uşor ci că îmi doresc ca noi să devenim mai buni şi ţin să vă mulţumesc, că fiind educaţi, aţi avut abilitatea de a citi aproape toate cele zise de mine aici, fără să vă pierdeţi răbdarea sau încrederea în voi înşivă.

 

 

Ovidiu Slimac
Preşedinte al Sindicatului Naţional S.E.A.P.

Question Pro

QuestionPro provides unparalleled insights and just launched enterprise features including Communities, Customer ExperienceWorkforce and Mobile.

Facebook

Procurement Paper

Statistici:

Flag Counter

Question Pro

QuestionPro provides unparalleled insights and just launched enterprise features including Communities, Customer ExperienceWorkforce and Mobile.