Calendar

June 2024
M T W T F S S
« Feb    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Aboneaza-te!

Pentru a te abona la newsletter-ul nostru indraznet, introdu adresa ta de email mai jos. Un email de confirmare va fi trimis!

Comunicat al Ministerului Afacerilor Europene

Precizări ale Ministerul Afacerilor Europene în legătură cu informații de presă referitoare la presupusa ”înghețare a finanțării europene pentru România”

17 septembrie 2012

 

Ca urmare a difuzării în presă la data de 17 septembrie 2012 a unor informații despre presupusa “înghețare a finanțării europene pentru România”, Ministerul Afacerilor Europene face următoarele precizări :

 

Ministrul afacerilor europene Leonard Orban a declarat public, încă din luna iulie, respectând principiul transparenței comunicaționale, că procesul de trimitere la Comisia Europeană spre decontare a cererilor de rambursare pentru plățile efectuate de partea română către beneficiari este întrerupt de la începutul lunii iulie 2012, așa cum s-a convenit cu Comisia Europeană în decembrie 2011. Sunt vizate patru programe operaționale: Programul Operaţional Sectorial Transport (POS-T), Programul Operaţional Regional (POR), Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) și Programului Operaţional Sectorial Mediu (POS Mediu).

 

La acea dată, Comisia Europeană a fost de acord să deblocheze procesul de rambursare a cheltuielilor pentru toate programele finanţate din fonduri structurale și de coeziune, care fuseseră întrerupte în iulie 2011. Reluarea s-a făcut cu condiția aplicării unor corecţii financiare preventive, precum și a îndeplinirii unor măsuri de îmbunătățire a sistemului de gestionare a fondurilor. S-a stabilit ca, după primul semestru al anului 2012, Comisia Europeană să efectueze misiuni de un audit pentru a constata dacă deficiențele au fost remediate. Aceste misiuni s-au desfășurat în cursul lunii iulie 2012. În funcție de rezultatul auditului, Comisia va decide continuarea rambursărilor sau întreruperea/suspendarea plăților.

 

Totodată, în curând, urmează să înceapă procesul de conciliere între Comisie Europeană și partea română cu privire la corecțiile financiare definitive care vor fi aplicate sumelor decontate de la 1 ianuarie 2007 până în octombrie 2011. Corecțiile ar urma să fie impuse din cauza prolemelor majore identificate în efectuarea achizițiilor publice în perioada menționată.

 

Legat de Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), Comisia Europeană a efectuat un audit vizând intervalul 1 ianuarie 2007 – aprilie 2012, pe baza căruia consideră că sistemul de management și control a funcționat necorespunzător. Din acest motiv, s-a declanșat procedura de pre-suspendare a programului și s-a propus o corecție definitivă de 25% pentru sumele rambursate de la bugetul Uniunii Europene către bugetul național. Executivul întreprinde la ora actuală acțiuni importante pentru implementarea măsurilor necesare pentru a corecta disfuncționalitățile și a asigura funcționarea optimă a sistemului.

 

Evoluția detaliată a stadiului absorbției fondurilor structurale și de coeziune este prezentată pe pagina de internet a MAEur, datele fiind actualizate lunar, la adresa :

http://www.maeur.ro/files/articles/Stadiul_absorbtiei_la_31_august_2012.pdf

 

De asemenea, Ministerul Afacerilor Europene menționează că Guvernul României are ca prioritate creșterea ratei de absorbție a fondurilor structurale și de coeziune și, în acest scop, a luat măsuri vizând perfecționarea cadrului legislativ, creșterea capacității administrative și îmbunătățirea procesului de achiziții publice (inclusiv prin identificarea și combaterea cazurilor de conflicte de interese și incompatibilități). Aceste demersuri susținute au ca scop inclusiv evitarea suspendării procesului de rambursare a plăților de la Comisia Europeană sau, dacă este lucru nu este posibil, limitarea la maximum a duratei  suspendărilor.

 

 

Elemente de context

 

 

Din cauza unor nereguli constatate, în cursul unui control anual, pe zona de achiziţii publice, Comisia Europeană a întrerupt rambursările pentru axa prioritară 2 din Programul Operaţional Regional începând cu data de 11 iunie 2011.

 

În iulie 2011, partea română a decis să suspende transmiterea declaraţiilor de cheltuieli spre rambursare către Comisia Europeană pentru toate programele operaţionale, până la oferirea unor argumente suficiente privind legalitatea şi corectitudinea sistemului de verificare, management şi control a achiziţiilor publice. Această hotărâre a fost luată de autorităţile române întrucât semnale privind suspiciuni de nereguli în domeniul achiziţiilor publice au fost identificate şi pe alte programe operaţionale.

 

Ulterior, la sfârşitul lunii iulie 2011, Comisia Europeană a cerut părţii române să îndeplinească o serie de condiţionalităţi la nivelul sistemului de management şi control care să ofere garanţii suficiente privind credibilitatea acestuia.

 

La 31 octombrie 2011, Ministerul Afacerilor Europene a transmis Comisiei Europene informaţiile referitoare la îndeplinirea condiţiilor pentru reluarea rambursărilor de plăţi de la Comisia Europeană pentru proiectele finanţate din instrumentele structurale. Datele furnizate atestau atât remedierea de către partea română a problemelor identificate de auditorii CE în sistemul de achiziţii publice, cât şi reverificarea achiziţiilor publice din proiectele deja derulate.

 

La 15 decembrie 2011, Comisia Europeană a comunicat reluarea rambursării de plăţi pentru Programul Operaţional Regional (POR), axa prioritară 2, „Îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale”.

 

Ulterior, la 22 decembrie 2011, a fost reluat procesul de  transmitere la Comisia Europeană pentru rambursare a declaraţiilor de cheltuieli pentru toate programele finanţate din fonduri structurale și de coeziune. Reluarea s-a făcut cu condiția aplicării unor corecţii financiare preventive, precum și a  îndeplinirii unor măsuri de îmbunătățire a sistemului de gestionare a fondurilor. S-a convenit ca, după primul semestru al anului 2012, Comisia Europeană să efectueze un audit pentru a constata dacă deficiențele au fost remediate. În funcție de rezultatul auditului, Comisia urma să decidă continuarea rambursărilor sau întreruperea/suspendarea plăților.

 

Misiunile de audit ale Comisiei Europene s-au încheiat în 16 iulie 2012.

 

 

 

 

 

Ministerul Afacerilor Europene – Biroul de presă
Cristina Mac
Coordonator Comunicare şi relaţii cu presa
Tel: +40 374 104 525
Mobil: + 40 752 196 252
Mail: cristina.mac@maeur.ro

Question Pro

QuestionPro provides unparalleled insights and just launched enterprise features including Communities, Customer ExperienceWorkforce and Mobile.

Facebook

Procurement Paper

Statistici:

Flag Counter

Question Pro

QuestionPro provides unparalleled insights and just launched enterprise features including Communities, Customer ExperienceWorkforce and Mobile.