Calendar

September 2022
M T W T F S S
« Feb    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Aboneaza-te!

Pentru a te abona la newsletter-ul nostru indraznet, introdu adresa ta de email mai jos. Un email de confirmare va fi trimis!

Dacă încalci Codul rutier

25 Ianuarie 2013, Autor : Roxana Neagu 

Amenzile de circulatie vor creste de la 1 februarie 2013, odata cu majorarea salariului minim brut pe economie de la 700 la 750 de lei. Astfel, cea mai mica amenda pe care o puteti plati in acest an este de 150 de lei, iar cea mai mare poate ajunge si la 1500 de lei.

Codul Rutier stabileste, la articolul 98, ca amenzile contraventionale se stabilesc in cuantumul determinat de valoarea numarului punctelor-amenda aplicate. Un punct-amenda reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotarare a Guvernului.

De la 1 februarie salariul minim brut creste de la 700  la 750 de lei, ceea ce inseamna ca valoarea unui punct de amenda devine 75 de lei, fata de 70 de lei, cat valoreaza un punct-amenda in prezent.

In functie de gravitatea contraventiilor comise si de pericolul social pe care il prezinta, sanctiunile sunt ierarhizate in mai multe clase, carora le corespund un anumit numar de puncte-amenda.

Concret, clasele de sanctiuni sunt urmatoarele :

 • clasa I – 2 sau 3 puncte-amenda;
 • clasa a II -a – 4 sau 5 puncte-amenda;
 • clasa a III -a – de la 6 la 8 puncte-amenda;
 • clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amenda;
 • clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amenda (Sanctiunile prevazute la clasa a V-a se aplica numai persoanelor juridice).

Asadar, in 2013 amenzile pot fi, in functie de clasa :

 • de 150 sau 225 de lei (clasa I);
 • de 300 sau 375 de lei (clasa a II);
 • cuprinse intre 450 si 600 de lei (clasa a III-a);
 • cuprinse intre 675 si 1500 de lei (clasa a IV-a);
 • cuprinse intre 1575 si 7500 de lei (clasa a V-a).

Cele mai mari amenzi prevazute de Codul Rutier pentru persoanele fizice , cele din clasa a IV-a, se aplica, potrivit art. 102 din Codul Rutier, daca circulati cu un autoturism a carui inspectie tehnica periodica (ITP) a expirat , daca transportati pe locurile din fata copii mai mici de 12 ani sau animale sau daca folositi in circulatia pe drumurile publice dispozitive anti-radar.

 

De asemenea, cu pana la 20 de puncte-amenda (1500 de lei) pot fi sanctionati si cei care au savarsit o fapta pentru care se aplica sase puncte de penalizare, cum ar fi :

 • refuzul de a permite imobilizarea vehiculului sau verificarea tehnica a acestuia;
 • conducerea pe drumurile publice a unui vehicul fara a avea montata una dintre placutele cu numarul de inmatriculare ori daca placutele nu sunt fixate in locurile special destinate;
 • depasirea cu 41-50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv.

Potrivit Codului Rutier, cu amenda maxima de pana la 1500 de lei, precum si cu suspendare a dreptului de a conduce autoturisme pentru 90 de zile se sanctioneaza urmatoarele contraventii :

 • conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, daca fapta nu constituie, potrivit legii, infractiune ( conducerea unui autovehicul de catre o persoana care are o imbibatia alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange este considerata infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani);
 • neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferata cand barierele sau semibarierele sunt coborate ori in curs de coborare sau cand semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt in functiune;
 •  depasirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise;

Cat vei plati in plus pentru cele mai frecvente amenzi date de politistii rutieri

 

De la 1 februarie folosirea telefonului mobil la volan sau lipsa centurii de siguranta vor fi pedepsite cu 2 puncte de penalizare si o amenda de 150 sau 225 de lei. Aceeasi sanctiune este valabila si pentru :

 • oprirea in loc nepermis;
 • depasirea vitezei legale cu 10-20 km/h;
 • oprire neregulamentara.
 • circulatia pe “interzis”.

Cu 3 puncte de penalizare si amenzi de 300 sau 375 de lei sunt sanctionate, printre altele, urmatoarele fapte :

 • stationarea neregulamentara;
 • depasirea vitezei legale cu 20-30 km/h;
 • patrunderea intr-o intersectie atunci cand circulatia in interiorul acesteia este blocata.

Sanctiunea este si mai mare pentru cei care refuza sa ofere politistului actele la control, depasesc viteza legala cu 30-40 km/h sau circula fara lumini ori fara semnalizare corespunzatoare. Soferii aflati intr-o asemenea situatie vor fi amendati cu o suma cuprinsa intre 450 si 600 de lei, dar si cu 4 puncte de penalizare.

 

Alte contraventii sanctionate des de politisti te vor costa de la 1 februarie astfel :

 • intoarcere “pe dunga continua” – amenda cuprinsa intre 675 si 1500 de lei, la care se adauga 6 puncte de penalizare;
 • trecerea pe culoarea rosie a semaforului – permis retinut pentru 60 de zile si amenda cuprinsa intre 450 si 600 de lei;
 • neacordarea de prioritate pietonilor sau autovehiculelor – permis retinut pentru 30 de zile si amenda din clasa a II-a de sanctiuni (150 sau 225 de lei).

Ce mai trebuie sa stii despre amenzile de circulatie

Amenzile de circulatie fac venit integral la bugetele locale, iar, conform art. 119 din Codul de Procedura Fiscala, neplata lor la timp nu atrage penalitati si dobanzi de intarziere.

Termene de plata

Potrivit art. 109 din Codului Rutier, contravenientul, cu exceptia persoanei juridice, poate achita, in termen de cel mult doua zile lucratoare de la data primirii procesului-verbal de constatare a contraventiei, jumatate din minimul amenzii prevazute de lege.

De asemenea, pentru amenzile contraventionale in cuantum de pana la 20 puncte-amenda, contravenientul poate achita pe loc agentului constatator jumatate din minimul amenzii prevazute de lege.

Daca te incadrezi in aceasta ultima situatie descrisa, este bine sa stii ca agentul constatator trebuie sa iti elibereze o chitanta reprezentand contravaloarea amenzii. Pe aceasta chitanta vor fi mentionate data, numele si prenumele contravenientului, fapta savarsita, actul normativ care stabileste si sanctioneaza contraventia, numele, prenumele si semnatura agentului constatator, nemaifiind necesara incheierea unui procesul-verbal de constatare a contraventiei, daca nu se dispune si o sanctiune contraventionala complementara.

Unde se pot achita amenzile

Amenzile de circulatie se pot plati :

 • la casieriile autoritatilor administratiei publice locale ori a altor institutii publice abilitate sa administreze veniturile publice locale, indiferent de localitatea pe a carei raza functioneaza acestea, de cetatenia, domiciliul, sau de resedinta contravenientului ori de locul savarsirii contraventiei;
 • la ghiseul unic din punctele de trecere a frontierei de stat a Romaniei;
 • online, pe ghiseul.ro.

Ce obligatii mai ai dupa achitarea amenzilor

In conformitate cu prevederile art. 28, alin. 2 din O.G. 2/2001, dupa efectuarea platii, in termen de 15 zile, trebuie sa predai o copie de pe chitanta de plata a amenzii agentului constatator sau sa o trimiti prin posta unitatii de politie din care agentul de circulatie face parte (institutie mentionata in antetul procesului-verbal de contraventie).

Pentru Bucuresti, documentul se va trimite pe adresa Brigazii Rutiere, cu sediul in Bucuresti, Str. Logofat Udriste nr. 11-15, sector 3.

 

 

Question Pro

QuestionPro provides unparalleled insights and just launched enterprise features including Communities, Customer ExperienceWorkforce and Mobile.

Facebook

Procurement Paper

Statistici:

Flag Counter

Question Pro

QuestionPro provides unparalleled insights and just launched enterprise features including Communities, Customer ExperienceWorkforce and Mobile.