Calendar
May 2019
M T W T F S S
« Apr    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aboneaza-te!

Pentru a te abona la newsletter-ul nostru indraznet, introdu adresa ta de email mai jos. Un email de confirmare va fi trimis!

Achizițiile inovatoare și strategice discutate la PRIMO Forum, București

16 Mai 2018, Sursa : ANAP

 

Specialiștii din domeniul achizițiilor publice din Europa și Asia Centrală s-au întâlnit săptămâna trecută pentru a împărtăși experiențele și cele mai bune practici în reformarea achizițiilor publice, cu accent special pe sistemele inovatoare de achiziții care pot sprijini prioritățile naționale de dezvoltare. Experții s-au reunit la București în perioada 8-10 mai, în cadrul unei platforme de cooperare transregională cunoscută sub numele de Forumul pentru achiziții, integritate, management și deschidere (PRIMO), aflat în prezent la cea de-a 14-a ediție.

 

Funcția de achiziție evoluează de la un proces tranzacțional la o funcție strategică care sprijină implementarea strategiilor și politicilor naționale de dezvoltare. Multe guverne explorează dincolo de practicile convenționale de achiziții publice și discută despre modul în care pot inova în achizițiile publice pentru a oferi rezultate de dezvoltare durabilă și sociale.

Țările client ale Băncii Mondiale înțeleg din ce în ce din ce în ce mai mult achizițiile publice ca o funcție strategică și ca mijloc central de a furniza în mod eficace și eficient serviciile necesare cetățenilor. În acest scop, și într-o perioadă de spațiu fiscal limitat, țările sunt acum mai serioase în ceea ce privește obținerea de valoare pentru bani (VfM) în achizițiile publice. Banca Mondială împărtășește această viziune și se angajează să le însoțească în călătoria lor„, a declarat Vinay Sharma, directorul guvernării Global Practice, Banca Mondială. „Pentru a susține aceste obiective, Banca a introdus un nou cadru de achiziții publice, care se aliniază principiilor generale ale valorii pentru bani, potrivit scopului, economiei, eficienței și integrității pentru rezultate durabile. În întreaga regiune EEAC (Europa de Est și Asia Centrală), vedem rolul nostru ca fiind acela de a ajuta țările să-și consolideze și să-și perfecționeze sistemul de achiziții publice în conformitate cu cele mai bune practici „.

Principalele obiective ale forumului PRIMO din acest an au fost două. În primul rând, să ofere agențiilor de achiziții publice din țările participante oportunitatea de a învăța și de a împărtăși experiențele și practicile lor în reformele privind achizițiile publice, acordând o atenție specială inovării în achizițiile publice și dezvoltării unei strategii de achiziții publice. În al doilea rând, să promoveze și să încurajeze cooperarea regională și globală și crearea de rețele în vederea creșterii eficienței achizițiilor publice și a bunei guvernări pentru o mai bună furnizare a serviciilor publice.

Este o onoare pentru Guvernul României să găzduiască a 14-a ediție a Forumului PRIMO„, a declarat Viorel Ștefan, viceprim-ministru al României. „Cred că acest eveniment reprezintă o mare oportunitate pentru țările participante de a învăța și a împărtăși experiențele lor în reformele privind achizițiile publice, cu accent pe dezvoltarea inovației și strategiei„.

Inovarea în domeniul achizițiilor este esențială pentru maximizarea rezultatelor achizițiilor durabile. În timp ce legislația și strategiile privind achizițiile publice sunt disponibile în mod fundamental în toate țările, provocarea este punerea lor în aplicare cu succes, precum și adoptarea de abordări și tehnologii inovatoare în materie de achiziții.” a declarat președintele ANAP, Bogdan Pușcaș.

Gazda din acest an, România, a făcut pași importanți în reformarea sistemului de achiziții publice, prin introducerea unui sistem îmbunătățit de achiziții electronice și un Ghid online, care oferă un set de instrumente și modele pentru a ajuta autoritățileromâne să parcurgă mai eficient întregul ciclu de achiziții publice. Cu toate acestea, profesionalizarea funcției de achiziții publice, introducerea achizițiilor inovatoare, centralizarea și utilizarea strategică a achizițiilor publice rămân importante elemente de reformă pentru multe țări din regiunea EEAC.

Cel de-al 14-lea Forum PRIMO a reunit aproximativ 100 de reprezentanți din domeniul achizițiilor publice din 24 de țări, printre care Albania, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Croația, Macedonia, Georgia, Kazahstan, Serbia, Slovenia, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Uzbekistan și Bulgaria.

Evenimentul a fost organizat de Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) și Banca Mondială, în colaborare Banca Europeană de Investiții (BEI), SIGMA, OECD, UNICTRAL și co-sponsorizat de Banca Asiatică de Dezvoltare (ADB), Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Banca Islamică pentru Dezvoltare (ISDB).

 

Biroul de Presă ANAP

14 mai 2018

 

Question Pro
QuestionPro provides unparalleled insights and just launched enterprise features including Communities, Customer ExperienceWorkforce and Mobile.
Facebook
Procurement Paper
Statistici:
Flag Counter
Question Pro
QuestionPro provides unparalleled insights and just launched enterprise features including Communities, Customer ExperienceWorkforce and Mobile.