Calendar
January 2021
M T W T F S S
« Dec    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aboneaza-te!

Pentru a te abona la newsletter-ul nostru indraznet, introdu adresa ta de email mai jos. Un email de confirmare va fi trimis!

ANAP a publicat Instrucțiunea privind derularea și modificarea contractului de achiziţie publică

Vă comunicăm faptul că Agenția Națională pentru Achiziții Publice (A.N.A.P.) a publicat versiunea consolidată a Instrucțiunii privind derularea și modificarea contractului de achiziţie publică/contractului de achiziţie sectorială/acordului-cadru/contractului de achiziție publică/sectorială

29 Decembrie 2020, Sursa: Agenția Națională pentru Achiziții Publice (A.N.A.P.)

Unul dintre motivele care a stat la baza emiterii acestei instrucțiunii îl constituie reducerea numărului de acte normative prin sintetizarea și actualizarea reglementărilor cuprinse în trei instrucțiuni emise în intervalul 2016 – 2019, la nivelul unei singure instrucțiuni.

Mai mult, instrucțiunea emisă de către președintele ANAP facilitează identificarea, înțelegerea, interpretarea și aplicarea rapidă și corectă a prevederilor legate de modificările contractuale precum și de încadrare adecvată a acestora în tipurile de modificări contractuale nesubstanțiale, reglementate la nivelul legislației primare.

Astfel, reglementările cuprinse în Instrucțiune vizează următoarele aspecte:

  • înlocuirea unor termeni/ noțiuni care nu se regăseau în legislația de nivel superior;
  • includerea de orientări cu privire la modificarea contractului prin intermediul clauzelor de revizuire sau de opțiuni, care să ofere autorităților contractante o flexibilitate de acțiune.
  • introducerea de orientări general valabile cu privire la ajustarea prețului contractelor, atât cele având ca obiect execuția de lucrări cât și a celor de produse și servicii;
  • clarificarea aspectelor referitoare la posibilitatea modificării acordurilor-cadru/contractelor subsecvente;
  • clarificarea aspectelor referitoare la calculul cuantumului modificărilor contractuale, în special în ceea ce privește compensarea între notele de renunțare și notele de comandă suplimentară;
  • clarificarea implicațiilor de natură financiară determinate de prelungirea semnificativă a duratei de aplicare a procedurilor de atribuire precum și a prelungirii execuției contractelor de achiziție publică, din motive ce exclud culpa antreprenorilor;
  • clarificarea modului de ajustare a prețului contractelor de achiziție a căror procedură de atribuire s-a derulat în temeiul O.U.G. nr. 34/2006; noua instrucțiune va oferi autorităților contractante posibilitatea ca pe durata de execuție a acestor contracte prețul să poată fi ajustat, recomandând în acest sens și o formulă aplicabilă;
  • adoptarea unei modalități de ajustare rezonabile cu privire la compensarea financiară a efectului majorării salariului minim garantat în plată.

Prin acest demers A.N.A.P. dorește să asigure beneficii pentru autoritățile contractante și pentru mediul de afaceri, prin abordarea integrată și soluţionarea centralizată a tuturor problemelor legate de interpretarea și aplicarea în practică a prevederilor legale din sfera modificărilor contractuale, inclusiv a ajustării prețurilor.

Precizăm că versiunea publicată reprezintă rezultatul unui amplu proces de consultare publică pe care A.N.A.P. l-a inițiat atât cu autoritățile contractante, cât și cu operatorii economici, prin intermediul acestuia putând fi implementate o mare parte din propunerile transmise de către aceștia.

Instrucțiunea privind derularea și modificarea contractului de achiziţie publică va fi publicată în Monitorul Oficial.

28 decembrie 2020

Biroul de Presă A.N.A.P.

 

Documente:

Instrucțiunea privind derularea și modificarea contractului de achiziţie publică

 

Question Pro
QuestionPro provides unparalleled insights and just launched enterprise features including Communities, Customer ExperienceWorkforce and Mobile.
Facebook
Procurement Paper
Statistici:
Flag Counter
Question Pro
QuestionPro provides unparalleled insights and just launched enterprise features including Communities, Customer ExperienceWorkforce and Mobile.